Σήμερα στις 5 το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν
Βρυξέλλες:
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να δοθεί σαφής απάντηση στις χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Πριν από τη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τους ομολόγους του της Αλβανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, Έντι Ράμα και Μπόρις Τζόνσον, και στις 5 το απόγευμα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο France 24, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι εφόσον ζούμε δίπλα δίπλα με την Τουρκία πρέπει να συζητάμε ακόμη και όταν διαφωνούμε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ζητά «συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα δίνει την ευκαιρία να σπάσει ο πάγος, να ενεργοποιηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και προσωπικής εμπιστοσύνης που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.
Η προσδοκία είναι να γίνει μια νέα αρχή αλλά στην ελληνική αποστολή θα κρατούν το καλάθι του ρεαλισμού.
Επιδίωξη είναι να καταλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν την αναγκαιότητα να δώσει περισσότερο αέρα στην αποκλιμάκωση.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Είναι επίσης ξεκάθαρη η ελληνική πρόθεση να στηριχθεί η θετική ατζέντα, η οποία εξαρτάται από την τουρκική συνέπεια στην αποκλιμάκωση.
Τα χαρτιά της Αθήνας είναι πάνω στο τραπέζι. Ανοιχτοί δίαυλοι και επίλυση με ειρηνικό τρόπο της μοναδικής διμερούς διαφοράς.
«Επιτυχία θα είναι να λιώσει ο πάγος και με ειλικρίνεια να ανταλλαγούν απόψεις που θα ενθαρρύνουν την συνέχιση ενός ειλικρινούς και καλόπιστου διαλόγου, με στόχο να υπάρξουν κοινά σημεία επαφής, αλλά και εμπέδωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» υπογράμμισε ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ενστάσεις προβάλλει η αντιπολίτευση ως προς το περιεχόμενο και τα θέματα που θα συζητηθούν στην τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών, χωρίς την παρουσία τρίτων.
Για απροετοίμαστες συναντήσεις, ενώ στις 24 και 25 Ιουνίου θα γίνουν συζητήσεις για την Τουρκία έκανε λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
ΣτοΚυπριακό επικρατεί στασιμότητα. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα της Κύπρου για την Εθνεγερσία παρουσία του τέως ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε στα τουρκικά τετελεσμένα, περί δύο κρατών στην Κύπρο.
«Κάθε άλλη επιλογή, όπως ετέθη από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά, θέλω με έμφαση να τονίσω πως, δεν είναι δυνατόν με ανάλογες προτάσεις να υπάρξει λύση που μπορεί να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, που μπορεί να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες που ανατραφήκαμε που πιστεύουμε που πρεσβεύουμε» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο και την Θράκη η Εθνική Διακλαδική άσκηση παθητικής αεράμυνας «Πολύφημος 21», που συνδυάσθηκε με την άσκηση «Καταιγίς 21» καθιστώντας την Ανατολική Ελλάδα απόρθητο φρούριο.
Το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.
Φωτογραφία Αρχείου
ertnews.gr