Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την «υπεράσπιση της ιστορίας και της δημοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης»
Ευρωβουλευτές:
Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την «υπεράσπιση της ιστορίας και της δημοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης» υπογράφουν τρεις Ευρωβουλευτές της «Προοδευτικής Συμμαχίας», από Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο
• «Καταγγέλλουμε κάθε κραυγαλέα προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τους πρώην δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θεσσαλονίκης και αγωνιστές της δημοκρατίας κατά της χούντας. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της αγωγής εναντίον τους»
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης και στήριξης με τη συγκέντρωση υπογραφών από Ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, προς τους πρώην δημοτικούς συμβούλους της Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Αλέξανδρο Γρίμπα
και Σπυρίδωνα Σακέτα, ανέλαβαν τρεις Ευρωβουλευτές της «Προοδευτικής Συμμαχίας» («Progressive Caucus») στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από ισάριθμες Πολιτικές Ομάδες – Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι.
Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία υπογράφουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ελλάδα), Ernest Urtasun (Πράσινοι, Ισπανία) και Domènec Ruiz Devesa, (Ευρωσοσιαλιστές, Ισπανία), προτείνοντας τη
συνυπογραφή της κοινής δήλωσης αλληλεγγύης, σε Ευρωβουλευτές από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα.
Τα μέλη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» καταγγέλλουν την «προκλητική αγωγή αποζημίωσης εναντίον των πρώην δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης, και πολιτικών κρατουμένων της χούντας, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Αλέξανδρου Γρίμπα και Σπυρίδωνα Σακέτα», οι οποίοι το 2018 πρωτοστάτησαν στη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Οδό
Αλμπέρτου Ναρ.
Το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου, Γενικού Διοικητή της περιοχής κατά τη ναζιστική κατοχή, είχε δοθεί μεταγενέστερα στην οδό με απόφαση της χουντικής δημοτικής διοίκησης, και η μετονομασία σε Οδό Αλμπέρτου Ναρ, «γιου επιζώντων του Ολοκαυτώματος, συγγραφέα, ερευνητή και πρώην διευθυντή του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης»,
εκτός από μια «συμβολική κίνηση ενάντια στον αντισημιτισμό», που αποφασίστηκε επί διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη, συνιστά και αναγνώριση της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, της οποίας «η εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας από τους ναζί, οδήγησε στοn θάνατο τη συντριπτική πλειονότητα των 60.000 εκτοπισθέντων και αποτελεί ένα τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης».
Όπως αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές: «Περιφρονώντας την ιστορική αλήθεια, οι απόγονοι του Αθανάσιου Χρυσοχόου έχουν κινήσει προκλητικές δικαστικές διαδικασίες εναντίον των τριών πρώην δημοτικών συμβούλων, και άσκησαν προκλητικά αγωγή αποζημίωσης εναντίον τους», απαιτώντας ένα εξωφρενικά υψηλό ποσό, που προκαλεί.
Επιπλέον, εκφράζοντας τη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης και «το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά την απόσυρση της αγωγής κατά των πρώην δημοτικών συμβούλων».
Και οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές καταλήγουν:
«Απέναντι σε πρακτικές και φαινόμενα ιστορικού αναθεωρητισμού:
– Καταγγέλλουμε κάθε κραυγαλέα προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία.
– Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τους πρώην δημοτικούς συμβούλους και αγωνιστές της δημοκρατίας κατά της χούντας.
– Ζητούμε την άμεση απόσυρση της αγωγής».
Ακολουθεί το κείμενο υποστήριξης (μεταφρασμένο στα ελληνικά):
Υπεράσπιση της ιστορίας και της δημοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2023
Η εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης. Ήταν ένα ακόμη παράδειγμα της βαρβαρότητας του ναζισμού που οδήγησε στο θάνατο τη συντριπτική πλειονότητα των 60.000 εκτοπισθέντων.
Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άμεσα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών, υπερασπιζόμαστε την ιστορική μνήμη απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού που στοχεύει να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα και να οδηγήσει στη λήθη.
Η απόφαση του 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να μετονομάσει δρόμο, που -με απόφαση της δημοτικής διοίκησης που είχε ορίσει η χούντα, έφερε το όνομα του Αθανάσιου Χρυσοχόου, Φρούραρχου και Γενικού Διοικητή της περιοχής κατά τη ναζιστική κατοχή, είναι ένα συμβολικό παράδειγμα κατά του ναζισμού.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η απόφαση ήταν να λάβει ο δρόμος το όνομα του Αλμπέρτου Ναρ, γιου επιζώντων του Ολοκαυτώματος, συγγραφέα, ερευνητή και πρώην διευθυντή του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης, και η μετονομασία είναι μια ακόμη συμβολική κίνηση ενάντια στον αντισημιτισμό, αλλά και αναγνώρισης της ιστορίας της πόλης.
Περιφρονώντας την ιστορική αλήθεια, οι απόγονοι του Αθανάσιου Χρυσοχόου έχουν κινήσει προκλητικές δικαστικές διαδικασίες κατά των πρώην δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης, και πολιτικών κρατουμένων της χούντας, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Αλέξανδρου Γρίμπα και Σπυρίδωνα Σακέτα, που πρωτοστάτησαν στη μετονομασία της οδού, και άσκησαν προκλητικά αγωγή αποζημίωσης εναντίον τους.
Υπερασπίζοντας την ιστορία της πόλης και εκφράζοντας τη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης, η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά την απόσυρση της αγωγής κατά των πρώην δημοτικών συμβούλων.
Απέναντι σε πρακτικές και φαινόμενα ιστορικού αναθεωρητισμού, εμείς οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές:
Καταγγέλλουμε κάθε κραυγαλέα προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία.
Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τους πρώην δημοτικούς συμβούλους και αγωνιστές της δημοκρατίας κατά της χούντας.
Ζητούμε την άμεση απόσυρση της αγωγής.
Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές:
Δημήτρης Παπαδημούλης (The Left, Ελλάδα),
Ernest Urtasun (Greens/EFA, Ισπανία)
Domènec Ruiz Devesa (S&D, Ισπανία).