ΠΟΥ Ευρώπης: Να μην χαραμίσουν τις καραντίνες
Στην Ευρώπη σημειώνεται 1 θάνατος κάθε 17 δευτερόλεπτα :
Όσες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας να φροντίσουν ώστε να μην πάει χαμένος ο χρόνος αυτός αλλά να προετοιμάσουν τα συστήματα υγείας τους για την επόμενη μέρα. Πρόκειται για τις προτάσεις που έκανε ευρωπαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με χώρο ευθύνης την Ευρώπη στο αγγλικό euronews.
Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας μαζί με τις ΗΠΑ, είπε ο δρ. Χανς Κλουγκ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου.
Από την αρχή της πανδημίας, τα 51 κράτη μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης, κατέγραψαν τουλάχιστον 355.000 θανάτους και άλλα 15,7 εκατομμύρια κρούσματα, τα οποία αμφότερα αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αντίστοιχων αριθμών.
Στη διάρκεια του Νοεμβρίου, τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Ευρώπη και το 80% των χωρών καταγράφουν στις 14 μέρες πάνω από 100 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους. Στο ένα τρίτο των χωρών το ποσοστό αυξάνει σε 700 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους, γεγονός το οποίο ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας, είπε ο Κλουγκ. Ως αποτέλεσμα για να καταπολεμήσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ξεδιπλώνεται στην Ευρώπη οι περισσότερες χώρες έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα και εθνικά “απαγορευτικά” σε Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Ο ιός είναι αδίστακτος
Ο Κλουγκ είπε πως τα λοκντάουν θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο. Πως το άνοιγμα θα πρέπει να είναι σταδιακό και ασφαλές. Και αν οι περιορισμοί αρθούν και ο ιός δεν έχει φύγει τότε ο ιός δεν θα είναι χειρότερος ούτε καλύτερος, το οποίο είναι και άσχημα και καλά νέα. Σε αυτή την περίπτωση ο ιός θα είναι αδίστακτος εκτός αν έκαστος δρα με την ατομική του ευθύνη.
Αν έχει επιβληθεί περιορισμός στην κυκλοφορία τότε το μήνυμα που πρέπει να αποσταλεί είναι το εξής: Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο για να ενισχύσετε τα τεστ, την ιχνηλάτηση, την απομόνωση του συστήματος φροντίδας έτσι ώστε να μην σπαταληθεί.
Η δέσμευση των κοινωνιών είναι το βασικότερο όλων, τόνισε ο Κλουγκ, ειδικά η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση της μάσκας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αν οι μάσκες χρησιμοποιούνταν από το 95% του πληθυσμού τότε οι καραντίνες δεν θα ήταν απαραίτητες, αλλά το μέτρο αυτό χρησιμοποιείται μόνο από το 60% του πληθυσμού.
Τα κουρασμένα συστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν και να βελτιωθούν
Αντίθετα από τις καραντίνες ο ΠΟΥ προτιμά μια πολυδιάσταση προσέγγισγ η οποία αναμιγνύει τη μάχη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο βασισμένη στην επιδημιολογική κατάσταση. Τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Γαλλία εισήγαγαν τέτοια συστήματα στην αρχή του φθινοπώρου και αμέσως μετά χρησιμοποίησαν ξανά το μέτρο της καραντίνας.
Η Δρ Κάθριν Σμάλγουντ, υψηλή αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης, είπε πως “αυτά τα κουρασμένα συστήματα ενδέχεται να μην είναι τέλεια. Οφείλουμε να τους δώσουμε χρόνο να αποδώσουν, και χρειάζεται χρόνος για να δει κανείς την επίδραση των νέων κρουσμάτων και των νέων θανάτων και των συστημάτων υγείας μια που τα πράγματα δεν αλλάζουν άμεσα. Αυτά τα κουρασμένα συστήματα θέλουν χρόνο να προσαρμοστούν και να βελτιωθούν.
Αναφέρεται πως ο αριθμός των θανάτων λόγω της πανδημίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 18% τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με 29.000 να καταλήγουν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ο μέσος όρος, όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, είναι να καταλήγει ένας άνθρωπος με COVID-19 κάθε 17 δευτερόλεπτα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με τουλάχιστον 52.000 άτομα να έχουν πεθάνει λόγω της πανδημίας. Ακολουθείται από την Ιταλία και τη Γαλλία οι οποίες αμφότερες έχουν καταγράψει πάνω από 46.000 θανάτους.
Ωστόσο, ένα μικρό σημάδι έχει καταγραφεί με το νούμερο των κρουσμάτων να αρχίζουν πλέον να μειώνονται. Η Ευρώπη κατέγραψε 46% του παγκόσμιου αριθμού των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα αλλά το σύνολο των κρουσμάτων ουσιαστικά έπεσε από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια σεν 1,8 εκατομμύριο.
Η κα Σμάλγουντ είπε πως υπάρχει και κάτι καλό: ο αριθμός των θανάτων από όλα τα αίτια στην Ευρώπη ( EUROMOMO- το πρόγραμμα που καταγράφει τους θανάτους στην Ευρώπη) είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνον της άνοιξης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την αξιωματούχο πως έχει σημειωθεί πρόοδος στα συστήματα δημόσιας υγείας και στα κοινωνικά μέτρα γι’ αυτό και βελτιώθηκε και ο αριθμός.