Πουλάνε τις κόρες, τα όργανά τους και ναρκώνουν τα παιδιά μη μπορώντας να τα ταΐσουν!
Αφγανιστάν:
« Τα παιδιά μας κλαίνε, δεν έχουμε να φάμε» είναι τα λόγια του Amdul, ενός Αφγανού ο οποίος αναγκάζεται να δίνει φάρμακα στους γιους του για να μην κλαίνε από την πείνα.
Ολόκληρες κοινότητες στο Αφγανιστάν προμηθεύονται ουσίες όπως εσκιταλοπράμη και σερτραλίνη οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τους άγχους. Τα τοπικά φαρμακεία παρέχουν μεγάλες ποσότητες αυτών των ουσιών στην τιμή μιας φραντζόλας ψωμιού. Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών η συστηματική κατανάλωση αυτών των φαρμάκων από μικρές ηλικίες προκαλεί κίρρωση του ήπατος, χρόνια υπνηλία και διαταραχές προσωπικότητας.
Οι περισσότεροι αναγκάζονται να πουλήσουν τα όργανα τους ώστε να καταφέρουν να ταΐσουν την οικογένειά τους.
« Είχα ακούσει ότι υπάρχει η δυνατότητα να πουλήσω το νεφρό μου σε ένα τοπικό νοσοκομείο, πήγα και τους είπα ότι θέλω να το κάνω. Έπειτα από λίγες μέρες με πήραν τηλέφωνο να πάω, μου κάνανε κάποια τεστ και μετά χειρουργήθηκα. Φοβόμουν, όμως δεν είχα άλλη επιλογή», αναφέρει σε δημοσιογράφο του BBC ένας 20χρονος στο Αφγανιστάν δείχνοντας την ουλή στο σώμα του.
« Εάν φάω ένα βράδυ, το επόμενο δεν τρώω. Μετά το χειρουργείο νιώθω μισός άνθρωπος, χωρίς καμία ελπίδα. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, είναι σίγουρο ότι θα πεθάνω».
Η πώληση οργάνων είναι κάτι που συνηθίζονταν στο Αφγανιστάν αρκετά χρόνια πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Πλέον όμως έχει γίνει για πολλούς μια αναπόφευκτη και επίπονη διαδικασία για να επιβιώσουν. Τα χρήματα που παίρνουν από την πώληση φτάνουν ίσα ίσα για ζήσουν ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Εάν δεν είναι σε θέση να πουλήσουν τα όργανα τους, τότε στρέφονται προς την πώληση των παιδιών τους. « Πούλησα την 5χρονη κόρη μου για περίπου 100.000 αφγάνι (περίπου 1.000€ ) δήλωσε ένας νεαρός πατέρας. Μια άλλη μητέρα, πούλησε το νεφρό της για μερικά χρήματα αλλά αναγκάστηκε να δανειστεί μερικά ακόμα ώστε να συντηρήσει την οικογένειά της. Μη μπορώντας να το ξεπληρώσει, πούλησε στους δανειστές της και τις δύο της κόρες.
Πολλές οικογένειες μοιράζονται μεταξύ τους μερικές φέτες ψωμιού κάθε μέρα καθώς οι περισσότεροι αδυνατούν να βρουν δουλειά. Εάν βρουν σπάνια, πληρώνονται περίπου 1 δολάριο την ημέρα.
Οι εκπρόσωποι της επαρχιακής κυβέρνησης Ταλιμπάν αναφέρουν ότι λαμβάνονται μέτρα και γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν πόσοι από τους κατοίκους βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και πως θα αντιμετωπιστεί η πείνα.
Οι περισσότεροι Αφγανοί όμως όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του BBC φαίνονται εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση Ταλιμπάν και τη διεθνή κοινότητα.
Φωτεινή Φαρμάκη