Παραιτήθηκε ο Χασίμ Θατσι από την προεδρία
Πηγαίνει στο υβριδικό δικαστήριο στη Χάγη κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας :
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο ηγέτης των ανταρτών του απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου από τη Σερβία στη δεκαετία του ’90 παραιτήθηκε σήμερα για να έρθει αντιμέτωπος με τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο ειδικό δικαστήριο που έχει την έδρα του στη Χάγη της Ολλανδίας.
Αναφέρεται πως πρόκειται για ένα υβριδικό δικαστήριο το οποίο ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να δικάσει τα προαναφερθέντα εγκλήματα που έγιναν από τον απελευθερωτικό στρατό του Κοσόβου (UCK),μια αντάρτικη ομάδα της οποίας ο Θάτσι ήταν ηγέτης στον πόλεμο του Κοσόβου,1998-1999.
“Θα συνεργαστώ με τη Δικαιοσύνη. Πιστεύω στην αλήθεια, τη συμφιλίωση και το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας. Έτσι, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σας καλώ να μην απωλέσετε τις ελπίδες, την υπομονή και την ελπίδα σας” είπε ο Θάτσι σε συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα.
Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία που του απαγγέλλεται.
Ο Θάτσι σήμερα Πέμπτη έφυγε από το Κόσοβο για τη Χάγη και επιβθβλαστηκε σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται εκτός της πρωτεύουσας της χώρας. Μαζί του ήταν άλλα δυο άτομα που λέγεται πως κατηγορούνται για αντίστοιχα εγκλήματα και επιβιβάστηκαν στο ίδιο αεροπλάνο. Είναι ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, Κάντρι Βέσελι και ένα μέλος του κόμματος της Αυτοδιάθεσης (Vetëvendosje) ο Ρετζέπ Σελίμι. ΑΜφότεροι ήταν πρώην μέλη του UCK.
Από το 1999 και τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, οι ΝΑΤΟϊκοί έδρασαν ως de-facto στρατός για τη χώρα και συνήθως αναλαμβάνουν σημαντικές αποστολές όπως τη μεταφορά του Θάτσι και άλλων στο κατάστημα κράτησης στη Χάγη.
Το ένταλμα είχε ανακοινωθεί στον λαό του Κοσόβου τον Ιούνιο, την προηγούμενη μέρα πριν από μια συνάντηση του Θάτσι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση αναμενόταν να επικεντρωθεί σε ανεπίλυτα ζητήματα ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία που έχουν ανακύψει έπειτα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας
Κι άλλοι στενοί συνεργάτες του Θάτσι και υψηλόβαθμα μέλη του στρατού συνεκήφθησαν ή παραδόθηκαν στη δικαστήριο καθώς ο κλοιός στένευε γύρω από τον πρόεδρο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Ιουνίου όλοι αντιμετωπίζουν δέκα κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας συμπεριλαλβανομένων της απαγωγής, των βασανιστηρίων και της θανάτωσης πολιτών
“Αγαπάμε την ελευθερία. Η απόφαση δεν θα αλλάξει την ιστορία μας. Το Κόσοβο ήταν το θύμα, η Σερβία ο επιτιθέμενος. Αυτή η καινούρια συνθήκη είναι μια καινούρια ευκαιρία για το Κόσοβο την οποία θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα για το παρόν και το μέλλον του Κοσόβου” είπε ο Θάτσι στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου σήμερα.
Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντέδρασε στο τουίτερ στο άκουσμα της παραίτησης του Θάτσι λέγοντας πως ο “Χασίμ Θάτσι έχει όλη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Αλβανίας για την επερχόμενη μάχη για το Κόσονο και τον δίκαιο απελευθερωτικό του αγώνα. Αυτή η παράλογη διαδικασία εναντίον του θα σφραγίσει την καθαρότητα του UCK μια και καλή και δεν θα επιτρέψει να καναγραφεί η ιστορία”.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντίναϊ ο οποίος κατηγορήθηκε δυο φορές στο παρελθόν για εγκλήματα πολέμου κάλεσε για ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και άμεση “διακοπή όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διαδικασία διαλόγου με τη Σερβία.
Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Κοσόβου, Βιόσα Οσμανί θα αναλάβει τα καθήκοντα της υπηρεσιακής προέδρου.