Παραδόθηκε το τρίτο αμαξίδιο από το πρόγραμμα «Keep on moving»
ΠΑΜΑΚ:
Αναπηρικό αμαξίδιο δώρισε χθες στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για το τρίτο αμαξίδιο που δωρίζεται από την έναρξη του προγράμματος συλλογής πλαστικών καπακιών «Keep on moving» και κάθε αμαξίδιο που δωρίζεται αντιστοιχεί στη συλλογή ενός τόνου από πλαστικά καπάκια!
Η παράδοση του αμαξιδίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρη Αηδονόπουλου, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης «τρέχει» πλέον το πρόγραμμα «Keep on moving», που αρχικά είχε ξεκινήσει η ομάδα «Thessaloniki next2U». Το αμαξίδιο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης), Γιώργος Αυγουστίδης.
Το πρόγραμμα συλλογής άρχισε το Δεκέμβριο του 2015, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος ανακύκλωσης που είναι σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, δόθηκε ένα αμαξίδιο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ένα στο ΑΧΕΠΑ και, χθες, ένα στον Σύλλογο Παραπληγικών.
Όπως επισημαίνεται από τον υπεύθυνο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άρη Χατζηνικολάου, «η δράση έχει διπλό σκοπό: α) περιβαλλοντικό, δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως τα υλικά που καθημερινά απορρίπτουμε δεν είναι σκουπίδια, αλλά έχουν οικονομική αξία και περιβαλλοντικό κόστος και β) κοινωνικό, για να ενισχυθούν φορείς που βοηθούν ΑμΕΑ. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του δήμου Θεσσαλονίκης, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την άψογη μέχρι τώρα συνεργασία του, καθώς και για τη συλλογή, τη μεταφορά και την αποθήκευση των καπακιών».
Ο ίδιος επισήμανε ότι: «Το πρόγραμμα συνεχίζεται δυναμικά, όσο βέβαια μας το επιτρέπει και η κατάσταση με την καραντίνα που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Πάντως, όλο και περισσότερος κόσμος μαθαίνει για το πρόγραμμα και μας φέρνει καπάκια. Υπολογίζουμε ότι το τέταρτο καροτσάκι θα το πάρουμε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Στις πλαστικές μποτίλιες που κρέμονται από κάθε κάδο ανακύκλωσης πλαστικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όλοι μπορούν να αφήνουν καπάκια από κάθε είδους πλαστική συσκευασία, π.χ. νερό, γάλα, χυμούς, απορρυπαντικά, μαλακτικά, συσκευασίες από πραλίνα. Για μεγαλύτερες ποσότητες, όπως για όσους φέρουν από το σπίτι τους καπάκια σε σακούλες, υπάρχει ένας μεγάλος κάδος αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό, έξω από το Γραφείο Περιβάλλοντος».
Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι το πρώτο «πράσινο» Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, καθώς έχει πιστοποιηθεί κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθεί στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, πιστοποίηση που ξεκίνησε το 2005.