Ο Φοίβος Παναγιωτίδης μιλά στο πλαίσιο του θεσμού “Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο”
Την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Φουαγιέ του Μ1:
Στο πλαίσιο του θεσμού «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο», την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 7.00 μ.μ., καλεσμένος είναι ο καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας και συγγραφέας Φοίβος Παναγιωτίδης, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως το για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα, τι είναι ή τι δεν είναι γλώσσα, τι είναι το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού, αλλά και γιατί «μάνι» δεν σημαίνει τίποτα ενώ «μάνι μάνι» σημαίνει γρήγορα;
O κ. Παναγιωτίδης είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2000) και συγγραφέας των εκλαϊκευτικών εισαγωγών στη Γλωσσολογία Μίλα μου για γλώσσα (2013) και Μέσα από τις λέξεις (2021), και ενός διδακτικού εγχειριδίου με τίτλο Μεταξύ νόησης και φωνής (2023). Έχει κάνει πάνω από 210 ανακοινώσεις και διαλέξεις ενώ έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Επιπλέον, προσφέρεται μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Mathesis (mathesis.cup.gr) το ανοιχτό μάθημά του Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή.
Μαζί του θα βρίσκονται για συζήτηση, η επίσης γλωσσολόγος και καθηγήτρια Νίνα Τοπιντζή και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Πολυμενέας. Η κ. Τοπιντζή είναι καθηγήτρια Φωνολογίας του Τομέα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος ΜΑ και PhD στη Γλωσσολογία από το University College London. Ταυτόχρονα, έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού (UCL, ΑΠΘ,
Παν/μιο Πατρών, ΤΕΙ Πατρών, Παν/μιο Αιγαίου).
Ο κ. Πολυμενέας έχει σπουδάσει και αυτός γλωσσολογία στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και είναι διδάκτορας του
τμήματος Μετάφρασης και Επιστημών της Γλώσσας του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης. Τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος και από τον Νοέμβριο του 2023 είναι Head of Digital Storytelling στο «Βήμα».
Στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για συμπερίληψη, ισότητα και προσβασιμότητα στην τέχνη, στην εκδήλωση θα υπάρχει διερμηνεία στην νοηματική.
Περισσότερες πληροφορίες και δελτία εισόδου
https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3143