Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε λύση στο αδιέξοδο
Ισπανία:
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε την Τρίτη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αρθεί το ιστορικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του τρόπου διορισμού των δικαστών και την κατάργηση του εγκλήματος της εξέγερσης.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε τη Δευτέρα να σταματήσει την ψήφιση νομοσχεδίου που είχε ήδη εγκριθεί από την κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, σε μια πρωτοφανή παρέμβαση από την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία πριν από 44 χρόνια, η οποία προκάλεσε μια φρενήρη πολιτική συζήτηση.
Η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματός του PSOE, δεν συμφωνεί με την απόφαση, αλλά θα εργαστεί στο πλαίσιο του νόμου για να εγκρίνει τις προτεινόμενες αλλαγές, δήλωσε ο Σάντσεθ.
«Η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για να θέσει τέλος στο αδικαιολόγητο αδιέξοδο της δικαιοσύνης και του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε από το Παλάτι Μονκλόα, την επίσημη κατοικία του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Σε στιγμές αβεβαιότητας, απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του πρωθυπουργού έρχονται εν μέσω μιας παρατεταμένης πολιτικής διαμάχης στην Ισπανία σχετικά με την ανανέωση των ανώτερων αξιωματούχων του δικαστικού σώματος, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολιτικά διορισμένοι.
Αυτό επηρεάζει τόσο το Γενικό Συμβούλιο της ισπανικής δικαιοσύνης, το οποίο διοικεί το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο υποστηρίζει το σύνταγμα της Ισπανίας.
Το Γενικό Συμβούλιο έχει παγώσει από το 2018, όταν η Ισπανία εισήλθε σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής και επαναληπτικών εκλογών που κορυφώθηκε με το PSOE του Σάντσεθ να συγκεντρώνει έναν εύθραυστο συνασπισμό μειοψηφίας το 2019. Υποδεικνύει δύο από τους 12 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η στασιμότητά του έχει αποτέλεσμα ντόμινο, ενώ τέσσερις διορίζονται από το Κογκρέσο, τέσσερις από τη Γερουσία και δύο από την κυβέρνηση.
Όπως έχουν τα πράγματα, έξι από τους 12 δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι συντηρητικοί έναντι πέντε προοδευτικών. Τέσσερις από τους νομικούς επρόκειτο να αντικατασταθούν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, δύο εκ των οποίων διορίστηκαν από το Γενικό Συμβούλιο και δύο από την πρώην συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Μαριάνο Ραχόι.
Η απόφαση του δικαστηρίου να μπλοκάρει τη νομοθεσία τη Δευτέρα ήρθε έπειτα από νομική αμφισβήτηση που είχε καταθέσει το PP, υπό την ηγεσία πλέον του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, το οποίο υποστήριξε ότι υπερασπίζεται το σύνταγμα.
Την Τρίτη, ο Σάντσεθ κατηγόρησε το PP ότι παραβιάζει σκόπιμα τη συνταγματική του εντολή προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική ισορροπία, στο δικαστικό σώμα της Ισπανίας, υπέρ του.
Ένα άλλο στοιχείο του σχεδίου νόμου που έχει ενοχλήσει τους συντηρητικούς στο Κοινοβούλιο σχετίζεται με την προτεινόμενη άμβλυνση του ποινικού κώδικα που θα καταργήσει το αδίκημα της εξέγερσης και θα αλλάξει τις ποινές για την υπεξαίρεση δημόσιων πόρων – δύο κατηγορίες που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη και φυλάκιση καταλανών αυτονομιστών στον απόηχο του παράνομου, μονομερούς δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017.
Ο Σάντσεθ προσπάθησε να εξομαλύνει τις εντάσεις στην Καταλονία και το 2021 έδωσε χάρη σε εννέα καταλανούς πολιτικούς ηγέτες και ακτιβιστές που φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια απόσχισης.
Τον Μάιο του 2023, η Ισπανία θα διεξαγάγει δημοτικές εκλογές, τις οποίες πολλοί θεωρούν ως το πρώτο τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σάντσεθ με τους αριστερούς Unidas Podemos.
Έπειτα από αυτό, τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους και η πολιτική διαμάχη με την Καταλονία είναι μία από τις «καυτές πατάτες» στην πολιτική αρένα της Ιβηρικής.
euractiv.gr