Ο νόμος για τον αιγιαλό προκαλεί τελικά απομείωση του καθεστώτος προστασίας
Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ):
Με νομοσχέδιο εξπρές, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού!
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιμένει να αντιμετωπίζει τους αιγιαλούς, τις όχθες ποταμών και λιμνών και τις παραλίες της χώρας ως οικόπεδα προς “εμπορική αξιοποίηση”.
Την ίδια στιγμή, σε έναν κόσμο που υφίσταται ολοένα και συχνότερα κλιματικές καταστροφές, πολλές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ισπανία) εύλογα θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φθάνουν μέχρι και τα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, προωθώντας την απαιτούμενη προστασία των ακτών τους και αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα όμως, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, καταργεί και το ελάχιστο των 30 μέτρων, ανοίγοντας την πόρτα για πράξεις οριοθέτησης παραλίας που επιτρέπουν δόμηση κυριολεκτικά πάνω στο κύμα!
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, από κοινού με άλλες 7 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και WWF Ελλάς) υποβάλαμε αναλυτικά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, καθώς και ένα υπόμνημα προς τη Βουλή.
Ο Μίλτος Γκλέτσος, Υπεύθυνος Θεμάτων Φύσης, εκπροσώπησε την ΕΕΠΦ σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και μετέφερε την τοποθέτησή μας.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Θεωρούμε ιδιαίτερα ανησυχητικό τον νέο νόμο για το παράκτιο περιβάλλον, που φιλοξενεί σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και ευαίσθητα οικοσυστήματα, και απειλείται από την ήδη παρατηρούμενη αύξηση της στάθμης των θαλασσών, καθώς και από έντονα καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών ή διάβρωσης. Αυτός ο νόμος με πολλές διατάξεις του προκαλεί τελικά απομείωση του καθεστώτος προστασίας, αντί για θωράκιση των ευαίσθητων αυτών περιοχών.»
Δείτε την ανακοίνωση των οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων και το σχολιασμό που υπέβαλαν στην διαβούλευση, εδώ.