Ο Μίκης των Παθών, τη Μεγάλη Δευτέρα στο Θέατρο Αυλαία
Μια ιδέα του Παναγιώτη Καραδημήτρη :
Στο ξεκίνημα της εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, μία ιδιαίτερη παράσταση που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, θα προβάλει μέσα από μουσική, αφήγηση και εικόνες, τα …ανθρώπινα πάθη. Δύο εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη γίνονται οι πυλώνες της παράστασης, με τίτλο «Ο Μίκης των Παθών», μέσα από την οποία παρουσιάζονται με την οπτική της τέχνης, σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας.
Ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου, που αναφέρεται στα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και το «Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού», που μιλά για τη μαύρη περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου της πατρίδας μας, είναι τα έργα που θυμίζουν ότι ο λαός δοκιμάζεται από βαθιά οικονομική, ιδεολογική, αξιακή και αισθητική κρίση.
Ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, ο εμπνευστής της παράστασης, μίλησε στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση. Δείτε τον ΕΔΩ:
«Ο “ Επιτάφιος” συνδέει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τους αγώνες των εργαζομένων και τη Θεσσαλονίκη, αφού το Μάη του ‘36 οι καπνεργατικοί αγώνες έγιναν πανεργατικοί και προέκυψαν τα γνωστά επεισόδια. Από εκεί είναι και η εμβληματική φωτογραφία που κυκλοφόρησε τα χρόνια εκείνα στην εφημερίδα Ριζοσπάστης κι ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει αυτό το μεγάλο ποίημα, το οποίο μελοποιήθηκε αργότερα από τον Μίκη Θεοδωράκη», δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM» ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, ο οποίος εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη παράσταση.
«Το δεύτερο μέρος είναι “ Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού”, επίσης ένα τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που εδώ τον συναντάμε και ως ποιητή, αφού το έγραψε ο ίδιος και μιλά για τον εμφύλιο σπαραγμό και τον μεγάλο πόθο του, που ήταν η εθνική συμφιλίωση», συμπληρώνει ο κ. Καραδημήτρης.
Ο Θεσσαλονικιός ερμηνευτής και επί σειρά ετών συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, σχεδίασε, οργάνωσε και παρουσιάζει την παράσταση, έχοντας στο πλευρό του καλλιτέχνες της πόλης, όπως τη Ρούλα Φωτιάδου στην αφήγηση, τη Ζωή Τσινιάρη στην ερμηνεία, τον Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο, τον Γιάννη Φιλιππουπολίτη στο πιάνο και στο ακορντεόν και τον Στάθη Σαββίδη στο μπουζούκι.
«Είναι δύο έργα τα οποία νομίζω ότι χωράνε στη Μεγάλη Εβδομάδα γιατί πραγματικά έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα πάθη, με τις ταλαιπωρίες που δημιούργησε ο άνθρωπος σε άνθρωπο κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε θάνατος χρωστάει μία ανάσταση, επιδιώκουμε μέσα από το έργο αυτό να υμνήσουμε την Ανάσταση, όχι μόνο των ψυχών αλλά και των ιδεών», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός ερμηνευτής.
Κατά τη διάρκεια της αφήγησης παρουσιάζονται βίντεο από το αρχείο του δημοσιογράφου – συγγραφέα Γιώργου Λογοθέτη που παραχώρησε για την παράσταση, καθώς επίσης πίνακες ζωγραφικής (σε ψηφιακή μορφή) του ζωγράφου Λάζαρου Πάντου.
Η παράσταση «Ο Μίκης των Παθών» διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟΝ» και ανεβαίνει τη Μεγάλη Δευτέρα στις 21:15 στο θέατρο Αυλαία.
ΑΠΕ/ΜΠΕ