Ο θρύλος της ρέγκε που πέρασε στην αιωνιότητα
Μπομπ Μάρλεϊ:
Xτες, 11 Μαΐου, πριν 40 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο υπερταλαντούχος Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley), ο οποίος γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945 στο χωριό Νάιν Μάιλς ως Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ. Ήταν γιος του πενηντάχρονου άγγλου λευκού στρατιωτικού Νόρβαλ Σινκλέρ Μάρλεϊ και της δεκαοκτάχρονης Σιντέλα Μπούκερ, μιας ντόπιας μαύρης.
«Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στη μαύρη, ούτε στη λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά, Αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από τη μαύρη και τη λευκή» είχε πει ο ίδιος ο μουσικός για τη μικτή καταγωγή του η οποία έγινε αιτία για ρατσιστική αντιμετώπιση που εισέπραξε στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Τη μουσική του διαδρομή την ξεκίνησε στην ηλικία των 14, ενώ στις αρχές του 1970 είχε ήδη ξεχωρίσει στον μουσικό κόσμο με το μνημειώδες «Get Up, Stand Up». To 1994 το όνομά του μπήκε στο Rock N’ Roll Hall of Fame ενώ το 1999 το περιοδικό Time χαρακτήρισε το άλμπουμ Exodus ως το καλύτερο άλμπουμ του 20ου αιώνα. Η συλλογή των τραγουδιών του Marley, «Legend», η οποία κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά το θάνατό του, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία της reggae, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί έκτοτε.
Τέλος ιστορίας
Το γνωστό απόφθεγμα “live fast, die fast” δε θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα στον μιγά τραγουδιστή της ρέγκε, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγα χρόνια πριν φύγει ειχε διαγνωσθεί απο κακοήθη όγκο στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του, αλλά αυτός αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Ρασταφάρι. Επιπροσθέτως, αρνήθηκε να συντάξει διαθήκη για να διευθετήσει τα περίπλοκα περιουσιακά του, καθότι είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες. Το απαγόρευε και αυτό ο Ρασταφαριανισμός. Στις 11 Μαΐου απεβίωσε, περνώντας για πάντα στην αιωνιότητα.
E.A