Ο Διονύσης Σιμόπουλος όπως τον θυμούνται οι φίλοι του, Εύα Νικολαΐδου
Βιβλιοπαρουσίαση:
Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, αλλά δεν είχε τίποτα το συνηθισμένο. Ήταν ένας ανιχνευτής του σύμπαντος και μας βοήθησε να το αγαπήσουμε. Να φανταζόμαστε τα σύννεφα σαν μικρές φωλιές ή σαν παγόβουνα, σχηματίζοντας νοητά μικρές πόλεις, ταξιδεύοντας στον ουρανό.
Μέσα από τα κείμενα αυτού του βιβλίου, ταξιδεύουμε στον κόσμο του δικού του σύμπαντος, ακούγοντας τις αφηγήσεις συμφοιτητών και φίλων του.
Η δημοσιογράφος-συγγραφέας Εύα Νικολαΐδου, που τον γνώριζε πενήντα χρόνια, προσεγγίζει την ανθρώπινη πλευρά του, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή προσωπικότητα του κορυφαίου επιστήμονα.
Το βιβλίο περιλαμβάνει ανέκδοτες φωτογραφίες από τα φοιτητικά του χρόνια, μία ξενάγησή του στην Εύα Νικολαΐδου στο πλανητάριο για την εκπομπή «9+1 ΜΟΥΣΕΣ» της δορυφορικής ΕΡΤ, καθώς και απολαυστικές αφηγήσεις από τους φίλους του. Τόσο ζωντανές, που νομίζεις ότι τρως ένα χωνάκι παγωτό, έτσι άλλωστε περιέγραφε τον εαυτό του. Παγωτό με διάφορες γεύσεις. Μέσα από τις σελίδες του ευσύνοπτου αυτού βιβλίου, γνωρίζουμε και τον δυναμικό ρόλο της συζύγου του, Κάρεν, τις θυσίες, τις ωραίες στιγμές και τον θαυμασμό της στο πρόσωπό του.
Στη φωτογραφία εξωφύλλου:
Αριστερά όρθιος, στην πίσω σειρά, ο Γιώργος Σιμόπουλος, δίπλα του ο Διονύσης Σιμόπουλος, δίπλα ο Μπάντρικ Μαρουκιάν και δίπλα του ο Χρήστος Βαρδάκος. Στην κάτω σειρά, αριστερά, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, δίπλα ο Χάμπικ Μαρουκιάν.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η Εύα Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο College of Journalism στο Λονδίνο, καθώς και κοινωνιολογία στο Mary Ward Center (Tutorial University). Παρακολούθησε στη Σορβόννη το Τμήμα Πολιτισμού και ακολούθως έκανε ένα stage στην εφημερίδα Le Monde. Το 1985, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, τελείωσε στο Centre Formation du Journalisme το Τμήμα Τηλεόρασης.
Παρακολούθησε μαθήματα ρωσικής γλώσσας, καθώς και μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροάτρια.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από το γυναικείο περιοδικό Πάνθεον και συνέχισε στα περιοδικά Ταχυδρόμος, Ένα, Γυναίκα, Bazaar και στις εφημερίδες Κυριακάτικο Βήμα, Έθνος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, περιοδικό Αν της Απογευματινής, Πρώτη, Εφημερίδα των Συντακτών κ.ά. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Μέσα από την πολύχρονη καριέρα της, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως οι Ίντιρα Γκάντι, Έντουαρντ Κένεντι, Γιασέρ Αραφάτ, Νίλντε Γιότι, αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Μάικ Δουκάκης, Σιμόν Βέιλ και πολλοί άλλοι. Στην ΕΡΤ εργάστηκε περίπου 35 χρόνια. Από το 1990 έως το 2013 εργαζόταν στη Διεύθυνση Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών. Επί 20 χρόνια ήταν αρχισυντάκτρια της πολιτιστικής εκπομπής «9+1 Μούσες», η οποία πρόβαλλε τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας.
Έπειτα από 40 χρόνια καριέρας, συνταξιοδοτήθηκε από την ΕΡΤ. Γι’ αυτή τη διαδρομή της βραβεύτηκε το 2019 από το Ίδρυμα Μπότση.
Έχει συγγράψει τα εξής βιβλία:
• Οι γυναίκες θα νικήσουν, Εκδόσεις Γλάρος, 1985.
• Στο άβατο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Εκδόσεις Αλκυών, 2006.
• Μια ευλαβική ανάμνηση – Η Μαργαρίτα Γιουρσενάρ εξομολογείται στην Εύα Νικολαΐδου, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2008.
• Έλλη Αλεξίου – Ένας αιώνας ζωής, επανέκδοση, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 2019.
• Οι γυναίκες μιλούν, 2018.
• Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η ανθρώπινη πλευρά του, Εκδόσεις Σιδέρη, 2019.
• Μελίνα Μερκούρη: Άγνωστα αποτυπώματά της, Εκδόσεις Σιδέρη, 2021.
• Η σοφή χελώνα και η ανυπόμονη ελαφίνα (παραμύθι), Εκδόσεις Μίλητος, 2021.
• Βλέμματα: Ιδίοις όμμασι (ποιητική συλλογή), Εκδόσεις Μίλητος, 2021.
• Στα σπίτια της αμαρτίας: Χθες και σήμερα, Εκδόσεις Κάκτος, 2022.