Οι “15” απειλούν με βέτο το ενεργειακό πακέτο της Κομισιόν
ΕΕ:
Η ομάδα των «15» κρατών μελών της ΕΕ, που ζητά εδώ και μήνες την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, είναι εκνευρισμένη από την κωλυσιεργία και απροθυμία της Κομισιόν να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για πλαφόν.
Ως εκ τούτου, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι «15» πλέον απειλούν να μπλοκάρουν όλο το ενεργειακό πακέτο εάν δεν δουν συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν πριν την σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.
Η Κομισιόν έχει ήδη ετοιμάσει κανονισμό που περιλαμβάνει μόνο τα δυο σκέλη από τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής: την πρόβλεψη για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τρίτες χώρες και τον μηχανισμό αλληλεγγύης που θα εξασφαλίζει ότι οι χώρες που ξεμένουν από φυσικό αέριο θα προμηθεύονται από άλλα κράτη.
Το θέμα του πλαφόν, όμως, παραμένει στον αέρα με Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Γερμανία να επιμένουν να αντιτίθενται.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα από την πλευρά της Κομισιόν για το θέμα του πλαφόν», τόνισε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι είναι αδικαιολόγητο να «μην έχει ανταποκριθεί η Κομισιόν» στο κάλεσμα του Συμβουλίου για σχετική πρόταση.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων σε επίπεδο COREPER όπου οι «15» – πλην εκπλήξεων – θα καταστήσουν σαφές ότι θα μπλοκάρουν τα άλλα δυο σημεία του προτεινόμενου κανονισμού που αφορούν στις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τον μηχανισμό αλληλεγγύης – για τον οποίο πιέζει κυρίως η Γερμανία – εάν δεν δουν «συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν πριν τις 24 Νοεμβρίου».
Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, οι «15» έχουν τον απαραίτητο αριθμό κρατών για να μπλοκάρουν τον κανονισμό στο σύνολό του εάν δεν ανταποκριθεί η Κομισιόν στο κάλεσμά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι έχει τον «σκελετό» της πρότασης αλλά δεν θέλει ακόμη να την παρουσιάσει.
Αντίθετα, επιθυμεί να ακολουθήσει τον γνωστό δρόμο των «non-papers» πριν προβεί σε επίσημη παρουσίαση, γεγονός που οι «15» φοβούνται θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις.
Ακόμη, αβέβαιη πλέον θεωρείται η στάση της Γαλλίας, η οποία μέχρι στιγμής ήταν στους «15», με αρκετούς να προεξοφλούν ότι δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «βέτο».
Κείμενο- Φωτογραφία: euractiv.gr