Οι 10 πιο περιζήτητοι κατηγορούμενοι του κόσμου
Η λίστα Forbes :
Η επικύρηξη, δηλαδή η απόδοση ενος μεγάλου εως και υπέρογκου ποσού για τις πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλλυψη ενός διεθνούς καταζητούμενου, είναι μια πρακτική που ακολουθείται από τις αστυνομικές αρχές κυρίως του εξωτερικού. Χθες, το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη επικήρυξε τους δράστες του ειδεχθούς εγκλήματος στα Γλυκά νερά, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της 20χρονης νέας μητέρας.
Ψάχνωντας στο διαδίκτυο εντοπίσαμε τη λίστα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» με τους περισσότερο καταζητούμενους του πλανήτη με τα ποσά που προσφέρονται για τη σύλληψή τους να είναι αστρονομικά. Αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη λίστα εκδόθηκε το 2019, για αυτό και επισημαίνουμε τις συλλήψεις αν και εφόσον υπήρξαν από τότε μέχρι σήμερα.
Πρώτος στη λίστα είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, αρχηγός της Μπόκο Χάραμ. Ο Σεκάου έγινε αρχηγός της νιγηριανής τζιχαντιστικής οργάνωσης το 2009 και από τότε διέταξε τον «ιερό πόλεμο» όχι μόνο εναντίον στρατιωτικών ή κυβερνητικών στόχων, αλλά κυρίως εναντίον αθώων πολιτών.
Ακολουθεί ο Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουραϊσί, ο οποίος φέρεται να ανέλαβε την ηγεσία του ISIS μετά τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι. Ενώ στο στόχαστρο είναι ο γιατρός αλ Ζαουάχρι από την Αίγυπτο, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατό του επίσης επι χρόνια καταζητούμενου Οσάμα Μπί Λάντεν. Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν υποψίες πως ο αλ Κουραΐσί δεν βρίσκεται στη ζωή.
Στην τέταρτη θέση παγκοσμίως και στην πρώτη θέση στην Ινδία βρίσκεται ο Ιμπραΐμ Ντάγουντ. Ο 63χρονος πολυεκατομμυριούχος έχει στήσει ένα δίκτυο με απαγωγές, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες. Θεωρείται ο υπεύθυνος της τρομοκρατικής ενέργειας στο Μουμπάι που στοίχισε τη ζωή σε 250 άτομα.
Ακολουθεί ο Οβίδιο Γκουζμάν ή «Μικρός Τσάπο». Ο γιος του Χοακίν Γκουζμάν, του «Ελ Τσάπο», αρχηγού του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό. Ο πατέρας του συνελήφθη και καταδικάστηκε στις ΗΠΑ, ο γιος όμως έχει καταφέρει να ξεφύγει από το ανθρωποκυνηγητό των μεξικανικών αρχών. Αν και δεν έχει αναλάβει το καρτέλ ως αρχηγός, το Μεξικό τον έχει επικηρύξει ως Νο 1 καταζητούμενο της χώρας.
Στην έκτη θέση ο κινεζοκαναδός Τσε Τσι Λοπ που ηγείται ενός διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, ενώ στη έβδομη ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Ο έλληνας καταζητούμενος, επικηρυγμένος με 1 εκατομμύριο ευρώ, χαρακτηρίζεται από την Γκάρντιαν ως «ο άπιαστος». Έχει προκαλέσει εντύπωση στις ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές, καθώς απέδρασε από τη φυλακή το 2006 με ένα ελικόπτερο. Συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα, αλλά απέδρασε πάλι το 2009 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και από τότε είναι άφαντος. Μέχρι και σήμερα, θεωρείται πως ο νούμερο ένα πόθος της ελληνικής αντιτρομοκρατικής.
Στις τρεις τελευταίες θέσεις είναι ο ιταλός μαφιόζος, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο. Χαρακτηρίζεται ως «ο τελευταίος της παλιάς γενιάς Μαφιόζων» στη Ιταλία. Ο Σικελός Ντενάρο, ο πιο καταζητούμενος μαφιόζος της Ιταλίας, από το 1993, λέγεται ότι υπερηφανεύεται πως έχει «έχει γεμίσει μόνος του ένα νεκροταφείο». Ο «Γκούτσιφερ 2.0» , δηλαδή ο άγνωστος χάκερ με αυτό το ψευδώνυμο, καταζητούμενος στις ΗΠΑ, θεωρείται υπεύθυνος για τη διείσδυση στους σέρβερ του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016 και για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.
Τέλος, στη δέκατη θέση είναι ο Φελισιέν Καμπούγκα ,καταζητούμενος για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1999. Να αναφέρουμε ο συγκεκριμένος συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι. Σήμερα είναι 85 χρόνων.