Οι προκλήσεις για τους Μπάιντεν – Χάρις
ΗΠΑ:
Έπειτα από έναν άκρως διχαστικό προεκλογικό αγώνα και τέσσερις μέρες αμφισβήτησης ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ. Το δίδυμο Μπάιντεν- Καμάλα Χάρις θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα της αφού πρώτα ξεπεράσει την πανδημία, τον διχασμό που φέτος κι έπειτα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από 4 αστυνομικούς ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στάδιο των τελευταίων χρόνων – υπενθυμίζεται πως από την άνοιξη δεν έχουν σταματήσει οι διαμαρτυρίες των αφροαμερικανών για ίση αντιμετώπιση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Το δημοκρατικό δίδυμο, που θα έχει τον μεγαλύτερο ηλικιακά πρόεδρο των ΗΠΑ και την πρώτη γυναίκα ως αντιπρόεδρο- έχει πολλές προκλήσεις μπροστά του. Και φυσικά για να μπορέσει να διοικήσει θα πρέπει πάντα να σκέφτεται και τις πλειοψηφίες στο Κογκρέσο – τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Το δίδυμο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις θα αναλάβουν τον Ιανουάριο του 2021 μια χώρα που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στην πανδημία covid 19 καθώς είναι πρώτη και σε κρούσματα και σε νεκρούς 9.769.902 και 236.360 αντίστοιχα. Αναφορικά με αυτή ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ μιας άμεσης, σθεναρής και επιστημονικής απάντησης στην υγειονομική κρίση αλλά και στην οικονομική που έρχεται ως αποτέλεσμά της. Υποσχέθηκε δωρεάν τεστ για όλους, τη μείωη των τιμών στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη για την covid 19, αλλά και στην προσπάθεια του εμβολίου. Τη σύσταση δέκα κινητές μονάδες διάγνωσης της νόσου για κάθε πολιτεία. Είπε πως θα αναδείξει τον ρόλο και τη φωνή των επιστημόνων και των ειδικών της υγείας. Επίσης είπε πως επειδή αυτή δεν θα είναι η τελευταία επιδημία, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη και για τον λόγο αυτό θα συστήσει μια ομάδα ειδικών για τη δημόσια υγεία. Διαβεβαίωσε τον κόσμο πως αν η επιστήμη πει πως πρέπει να κλείσει η οικονομία, θα την κλείσει. Προτείνει δε να αναδείξει παναμερικανικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα σχολείων και εμπορίου και να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνει αυτό. Και σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους τουλάχιστον για 3 μήνες. Ακόμη σκοπεύει να πατήσει πάνω στο Obamacare, τη μεταρρύθμιση του 44ου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα του οποίου ήταν αντιπρόεδρος. Σκοπός του είναι να ανοίξει τα κριτήρια ώστε να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στη δωρεάν περίθαλψη, ένα βήμα λιγότερο από αυτό που ζητά η αριστερή πλευρά των Δημοκρατικών και είναι η δωρεάν υγεία για όλους. Επίσης, σκοπεύει με το πρόγραμμά του να επιτρέψει σε όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια υγείας από τα 60 και πάνω και θα προτείνει ένα νέο ομοσπονδιακό σύστημα βάσει του οποίου όλος η πληθυσμός θα μπορεί να επιλέξει εναλλακτικά μια ιδωτική υγειονομική κάλυψη.
Για την οικονομική κρίση, ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ μια εναλλακτική πολιτική σε εκείνη του προστατευτισμού του Τραμπ. Θέλει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάτι που σύμφωνα με την ομάδα του θα δώσει περί των 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Είναι σύμφωνος με το δεύτερο πακέτο βοήθειας που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων ως ενίσχυση για τις οικογένειες, τα σχολεία, τα εστιατόρια, το εμπόριο και τους εργαζόμενους στην αεροπορία και ανέρχεαι στα 2,2 δισ. δολάρια.
Για την κλιματική αλλαγή
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ο Μπάιντεν θέλει να μειώσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και θέλει να προχωρήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο αλλά εφικτό. Προτείνει την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή από την οποία ο Τραμπ αποχώρησε μόλις ανέλαβε. Ο Μπάιντεν θέλει να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα και να επενδύσει στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, σε ηλεκτρικά τρένα και αυτοκίνητα.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Μπάιντε θέλει να επαναφέρει τις ΗΠΑ στον παραδοσιακό τους ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα. Πηγές προσκείμενες στο στρατόπεδό του λένε πως θα προσπαθήσει άμες να επιστρέψει στις συνθήκες από τις οποίες έφυγε ο Τραμπ όπως εκείνη με το Ιράν και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Θέλει να ξαναφτιάξει τις συμμαχίες του. Τάσσεται υπέρ του πολυεθνισμού αναφορικά με την Κίνα. Εκτιμά πως τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η σχέση με τη Βόρεια Κορέα είναι από τα θέματα για τα οποία πρέπει να εργαστεί μαζί με το Πεκίνο. Υπόσχεται όμως σκληρές διαπραγματεύσεις σχετικά με την τεχνολογία, την υποκλοπή προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας.
πηγή elpais