Οι αφρικανικές ομάδες με… αφρικανό προπονητή
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου:
Οι πέντε ομάδες της Αφρικής θα έχουν στον πάγκο τους προπονητές από τη «μαύρη ήπειρο» στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας αλλαγή νοοτροπίας και περισσότερες ευκαιρίες για τους Αφρικανούς.
Το Καμερούν, η Γκάνα, το Μαρόκο, η Σενεγάλη και η Τυνησία πηγαίνουν στο Κατάρ την επόμενη εβδομάδα με προπονητή από την Αφρική. Στο παρελθόν, οι αφρικανικές εθνικές ομάδες που μετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχαν στη συντριπτική πλειονότητά τους στην τεχνική ηγεσία τους προπονητές από την Ευρώπη ή τη Λατινική Αμερική.
Το 2010, όταν η Αφρική είχε έξι ομάδες στα τελικά του Μουντιάλ, μόνο η Αλγερία διέθετε αφρικανό προπονητή, ενώ, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, και οι πέντε ομάδες της ηπείρου είχαν ευρωπαίους προπονητές.
Η προτίμηση για προπονητές εκτός της ηπείρου ήταν ο κανόνας για δεκαετίες, τόσο σε εθνικές ομάδες όσο και σε επίπεδο συλλόγων, αλλά είναι μια τάση που τώρα αμφισβητείται έντονα.
«Κάτι συμβαίνει σε επίπεδο προπονητών στην αφρικανική ήπειρο» είπε ο Αλιού Σισέ, ο οποίος οδηγεί τη Σενεγάλη σε δεύτερο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο.
Είναι σημαντική η αλλαγή σε σχέση με τη διοργάνωση της Ρωσίας πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Σισέ ήταν ένας από τους δύο αφρικανούς τεχνικούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, με τους άλλους τρεις προπονητές των αφρικανικών εθνικών ομάδων να προέρχονται από την Αργεντινή, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Το όνειρό μας είναι να εκτιμηθεί και η αφρικανική τεχνογνωσία, να καταλάβει ο κόσμος ότι στην Αφρική υπάρχουν πολύ καλοί προπονητές» είπε ο Σισέ σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η αλλαγή στάσης ακολούθησε την επιτυχία των αφρικανών προπονητών σε ηπειρωτικές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια.
Τα τελευταία δύο Κύπελλα Εθνών Αφρικής έχουν κατακτήσει ομάδες με Αφρικανό στο «τιμόνι», ενώ οι προηγούμενοι επτά προπονητές που πανηγύρισαν το αφρικανικό Champions League ήταν όλοι Αφρικανοί.
Το Μαρόκο έφερε πριν από δύο μήνες στον πάγκο της εθνικής τον παλαίμαχο διεθνή αμυντικό, Ουαλίντ Ρεγκραγκί, αφού οδήγησε τη Γουιντάντ Καζαμπλάνκα στην κατάκτηση του Champions League τον Μάιο.
Το Καμερούν θα έχει προπονητή τον Ριγκομπέρτ Σονγκ, ο οποίος είναι από τους παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας. Η Τυνησία έχει τον Ζαλέλ Καντρί και η Γκάνα τον Ότο Άντο, άλλον έναν παλαίμαχο διεθνή.
ΑΠΕ/ΜΠΕ