“Μονοπώλιο εμβολίων, λανθασμένη διαχείριση και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”
Διεθνής Αμνηστία:
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την περίοδο 2020/2021 αναφέρεται στο “μονοπώλιο” των πλουσίων χωρών ως προς την προμήθεια εμβολίων στον κόσμο, αφήνοντας τις χώρες με τους λιγότερους πόρους αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνέπειες όσον αφορά την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που προσλαμβάνει οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Ακόμη, στρέφεται εναντίον χωρών και φυσικών προσώπων που λειτούργησαν παραβατικά κατα την περίοδο της κρίσης, ενώ καταλήγει ζητώντας την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιώματων.
Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει σήμερα τη διεθνή κοινότητα να διορθώσει την πορεία της «αμέσως», εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες της ανικανότητας της να συνεργαστεί με αποτελεσματικό και ισότιμο τρόπο. Παράλληλα, καλεί για συνεργασία, η οποία θα επιτύχει την παραγωγή και την διανομή εμβολίων προς όλους.
Πέραν της ανισότητας ως προς τον εμβολιασμό, η Αμνηστία επιρρίπτει περαιτέρω ευθύνες σε διάφορες χώρες· στηλιτεύει την «ανευθυνότητα» της Κίνας, τίθεται ενάντια στην απόφαση που είχε ληφθεί επι προεδρίας Τραμπ για απομάκρυνση της χώρας από τον ΠΟΥ και βρίσκεται απέναντι και στις G20 που εφάρμοσαν «ημίμετρα», όπως η απλή αναστολή της αποπληρωμής των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών.
Ταυτόχρονα, συμβάλλει και στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιθωριοποιώντας ακόμη περισσότερο όσους ήδη αντιμετώπιζαν αποκλεισμούς, όπως οι γυναίκες ή οι μετανάστες.
Η ΜΚΟ αναφέρεται ειδικά στη διεύρυνση του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Ουγγαρία, όπου οι κριτικές για τη διαχείριση της κρίσης παραμερίζονται και χαρακτηρίζονται «ψευδείς ειδήσεις». Στην έκθεσή της αναφέρεται επίσης στην κλιμάκωση της αστυνομικής βίας στη Βραζιλία και στις διαδηλώσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα στη Νιγηρία.
Τέλος, στρέφεται εναντίον ορισμένων ηγετών, οι οποίοι αποπειράθηκαν να μετατρέψουν σε καθημερινότητα τα «αυταρχικά μέτρα» που επιβλήθηκαν εν ονόματι της αντιμετώπισης της πανδημίας, θεωρώντας ότι τους παρουσιάστηκε “μια ευκαιρία να εδραιώσουν την εξουσία τους”.
ΑΠΕΜΠΕ