Μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού
Έρευνα για την πανδημία βασισμένη σε στατιστικά μοντέλα:
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, από τα πανεπιστήμια Σίδνεϊ Αυστραλίας και Τσινγκ Χούα Κίνας, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας καθώς επίσης οι πλουσιότερες βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος λοιμώξεων Covid-19.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο ειδικά για την εξέλιξη της πανδημίας, προτείνοντας μια σειρά εξηγήσεων για τη διαφορά θνητότητας μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος.
Στο πρώτο κύμα οι λοιμώξεις αφορούσαν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τους ευπαθείς ηλικιωμένους ανθρώπους με συνέπεια να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι, ενώ στο στο δεύτερο κύμα αρρωσταίνουν περισσότερο οι πιο νέοι άνθρωποι.
Το πιο μαζικό -σε σχέση με το πρώτο- δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ευρώπη, παρά την πίεση που άσκησε στα συστήματα υγείας, ήταν τελικά λιγότερο σοβαρό του αναμενόμενου από άποψη θανάτων.
Ευρώπη
Σε χώρες όπως η Ολλανδία (μείωση θνητότητας κατά 16 φορές), η Γαλλία (μείωση κατά 14 φορές), η Δανία (μείωση κατά 14 φορές) και το Βέλγιο (μείωση κατά 11 φορές), υπήρξε σημαντική μείωση της θνητότητας μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η διαφορά υπήρξε αρκετά μικρότερη, με εξαίρεση πολιτείες όπως της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ, οι οποίες είχαν πληγεί πολύ στο πρώτο κύμα, αλλά πολύ λιγότερο στο δεύτερο.
in.gr