Μια πρώτη ανάλυση της κάλπης της 25ης Ιουνίου
Μετά τις εκλογές:
Η δεύτερη εκλογική βραδιά σε λιγότερες από 40 ημέρες περνάει στην ιστορία με τους έλληνες ψηφοφόρους να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και να στέλνουν εκπροσώπους από οκτώ κόμματα στην Βουλή. Σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχαμε αρκετές ανατροπές και εκπλήξεις, κυρίως όμως είχαμε μεγάλη αύξηση του ποσοστού της αποχής.
Το euronews επιχειρεί να κωδικοποιήσει και να αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, τα μηνύματα της κάλπης και την επόμενη μέρα αυτής μέσα σε οκτώ παραγράφους:
1. Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν νέο διαδοχικό εκλογικό θρίαμβο. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις 22 μονάδες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο κόμμα στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ωστόσο το ποσοστό της ΝΔ έπεσε ελαφρά σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν περίπου 300.000 ψήφοι. Η ουσία είναι πάντως ότι λαμβάνοντας ποσοστό άνω του 40% η ΝΔ εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 158 εδρών στη Βουλή, όσες είχε και την περασμένη τετραετία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πλέον συνολικά οκτώ κόμματα μπαίνουν στο νέο Κοινοβούλιο, γεγονός που βάσει του εκλογικού συστήματος υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε πρόβλημα στην επίτευξη αυτοδυναμίας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που ορκίζεται στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας) έσπευσε να τονίσει ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή είναι και μεγάλη ευθύνη για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.
3. Ο περίφημος εκλογικός χάρτης της χώρας ξαναβάφτηκε μπλε. Η Νέα Δημοκρατία νίκησε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην του Νομού Ροδόπης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τον περασμένο Μάιο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο νομός της ακριτικής Θράκης ήταν ο μοναδικός που βάφτηκε ροζ σε όλη τη χώρα, με ξεκάθαρα το αποτέλεσμα αυτό σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται στη μειονοτική ψήφο που τόσο έντονα απασχόλησε και την προεκλογική ατζέντα. Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι ότι σε υπερδιπλάσιες εκλογικές περιφέρειες σε σχέση με τις έξι του περασμένου Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει καν να είναι δεύτερο κόμμα, αφού τον προσπερνά το ΠΑΣΟΚ (οι τρεις από αυτές τις περιφέρειες στο άλλοτε πράσινο ισχυρό κάστρο της Κρήτης).
5. Μεγάλη συζήτηση προκαλεί η είσοδος τριών κομμάτων στη Βουλή που κινούνται ιδεολογικά δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία. Οι Σπαρτιάτες που αναδεικνύονται σε πέμπτη πολιτική δύναμη έχοντας την ανοιχτή στήριξη του καταδικασμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, η Ελληνική Λύση του Κυριακου Βελόπουλου και το χριστιανικό κόμμα Νίκη του Δημήτρη Νατσιού κατάφεραν με σχετική άνεση να περάσουν το όριο του 3%. Και τα τρία μαζί προσεγγίζουν το 13% και σε απόλυτους αριθμούς τις 650.000 ψήφους, ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Εκλέγουν αθροιστικά 34 έδρες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (πάνω από τις μισές στην Αττική και ακολούθως σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Λάρισα). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεν Ελληνική Λύση κράτησε ακριβώς το ίδιο ποσοστό αν και έχασε περίπου 30.000 ψήφους, η δε Νίκη είχε θεαματική αύξηση όχι απλά των ποσοστών αλλά και των ψήφων. Για τους Σπαρτιάτες δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν εκλέγουν βουλευτή στη Σπάρτη αν και είχαν στη Λακωνία το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό τους στη χώρα, ενώ επίσης δεν εκλέγουν βουλευτή Επικρατείας γιατί… δεν κατέθεσαν ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
7. Στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανές ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η αποχή, που ξεπέρασε το 47% σημειώνοντας επίπεδα ρεκόρ. Τον περασμένο Μάιο ήταν κάτω από το 39%, πάντα με βάση τους απαρχειομένους εκλογικούς καταλόγους (οπότε το πραγματικό ποσοστό ίσως είναι λιγότερο). Μέσα σε ένα μήνα υπήρξαν 10.000 επιπλέον εγγεγραμμένοι αλλά περίπου 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι που προσήλθαν στην κάλπη. Σε λιγότερο από τα μισά περιορίστηκαν τα άκυρα και τα λευκά, πιθανά επειδή σε αυτές τις δεύτερες εκλογές δεν υπήρχε σταυροδοσία.
8. Σε ό,τι φορά τη σύνθεση της νέας Βουλής, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μεγάλα ονόματα που μένουν εκτός, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει η μεγαλύτερη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης αλλά ακόμα και στη ΝΔ που αυξάνει κατά 12 τον αριθμό των εδρών της σε σχέση με τον Μάιο. Για παράδειγμα, από το κυβερνών κόμμα μένουν εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, η Άρια Αγάτσα, ο Τάσος Γαϊτάνης, η Ιωάννα Γκελεστάθη, ο Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος (αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), η Φωτεινή Πιπιλή και η Μαρία Συρεγγέλα. Στον ΣΥΡΙΖΑ που χάνει σχεδόν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης από μια έδρα, εκτός νέας Βουλής μένουν ο πρώην προεδρός της Νίκος Βούτσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιάννης Αμανατίδης, η Δώρα Αυγέρη, η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου και είτε η Ρένα Δούρου είτε ο Θοδωρής Δρίτσας, ανάλογα με την έδρα που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας.
euronews