Μια μέρα για το… μέρος
Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στον χώρο που ακόμη κι ο βασιλιάς πάει μόνος του! :
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμά του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκησή του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωση του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.
Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Τουαλέτας είναι αφιερωμένη στην ανάγκη για αειφόρο υγιεινή σε σχέση με την κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει. Οι πλημμύρες, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των νερών απειλούν τα αποχετευτικά συστήματα. Όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές συνθήκες που θα σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και θα διατηρήσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες υγιείς και λειτουργικές. Επίσης, οι αειφόρες συνθήκες υγιεινής σημαίνουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού προς όφελος της γεωργίας και μείωση των εκπομπών αερίου άρα πιο πράσινη ενέργεια.
Η παγκόσμια μέρα Τουαλέτας στόχο έχει να αφυπονίσει τον κόσμο καθώς 4,2 δισεκατομμύρια ανθρώπων ζουν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ελεγχόμενα και καθαρά αποχετευτικά συστήματα, Στόχο έχει να προκαλέσει τον κόσμο ώστε να λάβει μέτρα και να διαχειριστεί αυτή την κρίση και να πετύχει τον στόχο νούμερο 6: νερό και συνθήκες υγιεινής για όλους μέχρι το 2030.
Στατιστικά Στοιχεία
- Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!
- 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
- Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
- Για να αποφύγει κάποιος τη διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
- Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
- Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ’ ό,τι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
- Η τουαλέτα παραμένει θέμα – ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.
almanac/οηε