Με τον διεθνή συνασπισμό κατά της Χαμάς όπως κατά του Ισλαμικού Κράτους
Η πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν:
Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο διεθνής συνασπισμός που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και την Συρία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος να διευρυνθεί για να περιλάβει και τον πόλεμο κατά της Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πληθυσμό για την «αλληλεγγύη και τα συναισθήματα» της Γαλλίας, λέγοντας ότι και για τη χώρα του, που θρηνεί 30 γάλλους νεκρούς, η επίθεση της Χαμάς αποτελεί «μαύρη σελίδα και της δικής μας ιστορίας». «Δεν είστε μόνοι» , είπε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η τρομοκρατία «είναι ο κοινός μας εχθρός».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει τη Χαμάς» κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.
«Μετά τον πόλεμο, κανείς δεν θα ζει υπό την τυραννία της Χαμάς», πρόσθεσε προειδοποιώντας πάντως ότι «είναι πιθανόν ότι η σύρραξη θα διαρκέσει πολύ».
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε «την οργάνωση Χεζμπολάχ, το ιρανικό καθεστώς, τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», τη στιγμή που η ένταση στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυξάνεται.
Έναντι αμοιβής αναζητεί το Ισραήλ πληροφορίες για τους ομήρους
Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία καλεί τους κατοίκους της να του γνωστοποιήσουν, έναντι οικονομικής αμοιβής, οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να διαθέτουν για τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αυτά τα φέιγ-βολάν, που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη και τα οποία κατέληξαν στο έδαφος στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για τα παιδιά σας, κάντε το καλό και στείλτε μας ασφαλείς και χρήσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που απήχθησαν και βρίσκονται ενδεχομένως στη ζώνη σας», έγραφαν στα αραβικά τα φέιγ-βολάν.
«Ο ισραηλινός στρατός σας υπόσχεται να κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την ασφάλεια τη δική σας και των εστιών σας, καθώς και μια οικονομική ανταμοιβή», προστίθεται στο φέιγ-βολάν. «Σας εγγυόμαστε πλήρη διακριτικότητα».
Στο έγγραφο υπάρχουν ένας αριθμός τηλεφώνου και διευθύνσεις στις εφαρμογές μηνυμάτων Telegram, Whatsapp και Signal, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έρθει σε επικοινωνία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τους ομήρους.
Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για τα φέιγ-βολάν.
Περίπου 220 όμηροι, ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα, απήχθησαν από ενόπλους της Χαμάς στη διάρκεια μιας αιματηρής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.
Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ως αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα. Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 5.000 Παλαιστίνιοι.
Κείμενο- Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ