“Λειτουργούσε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ;
ΜέΡΑ25- Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό :
Ερώτηση στη Βουλή για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε το ΜέΡΑ25 και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Γιάνης Βαρουφάκης. Η ερώτηση αφορά το αν λειτουργούσε η όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων SARS CoV2 από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ακόμη πως σύμφωνα με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο. Τονίζει την υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κυρίως όμως υπογραμμίζει και ερωτά τον πρωθυπουργό αν υπήρχε όντως και όπως γράφουν δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων και αν ναι με ποια νομιμοποιητική βάση τηρούνταν, τι εξυπηρετούσε ή εξυπηρετεί και αν δεν τηρείται τότε πώς εξηγείται η εσφαλμένη εικόνα για τη Θεσσαλονίκη που τη μια εβδομάδα ήταν υπόδειγμα και μετά έμπαινε σε λοκντάουν λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.
Η ερώτηση προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
“Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς τον αριθμό των θανάτων, μαρτυρά την απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση. Στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εμπόλεμη. Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν και οι αεροδιακομιδές είναι μονόδρομος. Τα νοσοκομεία παραμένουν ακόμα και τώρα υποστελεχωμένα. Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς αναγκάζεται να καλύψει ακόμα και δέκα εφημερίες τον μήνα. Σύμφωνα με τις ενώσεις γιατρών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα και δεν ενισχύθηκαν οι υποδομές του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.
Και σαν να μην αρκούσαν τα παραπάνω, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο της 28ης Νοεμβρίου 2020, εκτός από το «Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19», το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, και στο οποίο οφείλουν να καταγράφονται όλα τα ημερήσια κρούσματα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημιούργησε και λειτουργεί από το καλοκαίρι ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, ενώ τα κρούσματα που ανιχνεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφονταν αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα κρούσματα που ανιχνεύονταν από κινητές μονάδες καταγράφονταν πρώτα στο παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ και σε δεύτερο χρόνο, με καθυστέρηση ημερών, στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19. Συνεπεία αυτού διαμορφώθηκαν δύο ταχύτητες στην καταγραφή των κρουσμάτων, ενώ εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η «Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» που εισηγούνταν στην «Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19» τα κατά περίπτωση μέτρα είχε στη διάθεσή της εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:
1. Λειτουργούσε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ;
2. Αν ναι, με ποια νομιμοποιητική βάση τηρούνταν αυτό το παράλληλο σύστημα και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε; Αν όχι, πώς εξηγείται η εσφαλμένη εικόνα για την πόλη της Θεσσαλονίκης που οδήγησε τον κ. Τσιόδρα να δηλώνει στις 30 Σεπτεμβρίου «Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραν και η Θεσσαλονίκη πάει καλά» και μόλις ένα μήνα μετά η πόλη να μπαίνει σε νέο λοκντάουν κατόπιν ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιάνης Βαρουφάκης
Πρόεδρος Κ.Ο. ΜέΡΑ25″