Κόλαφος για την κυβέρνηση η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση Φαραντούρη για την προστασία των περιοχών ΝATURA
ΕΕ:
Κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση, ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη για τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στα μέτρα προστασίας των περιοχών NATURA 2000 η οποία είχε κατατεθεί στις 18 Οκτωβρίου 2024 (https://farantouris.eu/
Μια μεγάλη ακόμη περιβαλλοντική αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεσκεπάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στην ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τους τόπους Natura 2000, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πέντε χρόνια μετά, η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη στην απόφαση του Δικαστηρίου στην εν λόγω υπόθεση C-849/19.
Στην ερώτησή του, ο έλληνας Ευρωβουλευτής είχε καταθέσει ότι μόνο 12 από τις συνολικά 174 θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας διέπονται από κάποιο καθεστώς προστασίας, αλλά ακόμη και σε αυτές περιορίζεται σε προσωρινά ή αποσπασματικά μέτρα, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον των περιοχών αυτών και μάλιστα με σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Απάντηση της κ. Roswall
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(16.12.2024)
1. Η Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τους τόπους Natura 2000 και είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ1. Συγκεκριμένα, η αποτυχία αυτή αφορά την έλλειψη λεπτομερών και εξειδικευμένων στόχων διατήρησης καθώς και μέτρων διατήρησης, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα μέσω σχεδίων διαχείρισης ή προεδρικών διαταγμάτων τα οποία καθορίζουν τις επιτρεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες στους τόπους2.
2. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει επαρκείς στόχους και μέτρα διατήρησης και για τους 239 τόπους Natura 2000 που καλύπτονται από την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-849/19, επομένως δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση.
3. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών, μεταξύ άλλων μέσω διμερών διαλόγων, στην ανάγκη καθορισμού στόχων και μέτρων διατήρησης για όλους τους τόπους. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση το συντομότερο δυνατόν. Εάν χρειαστεί, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1 C-849/19 https://eur-lex.
2 Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής https://eur-lex.