Καρδιοχτυπώντας στα τελευταία λεπτά των αγώνων του Euro 2024
Στα γήπεδα της Γερμανίας:
Όταν ο Τσενκ Τοσούν διαμόρφωσε τα δεδομένα της νίκης της Τουρκίας επί της Τσεχίας στον αγώνα του 6ου ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, εξασφάλισε τη δεύτερη θέση για την ομάδα του και σημείωσε νέο ρεκόρ για το τουρνουά.
Ο επιθετικός Τοσούν σκόραρε στο 94ο λεπτό, και αυτό ήταν το 10ο γκολ καθυστερήσεων στη φάση των ομίλων στη Γερμανία, ρεκόρ για το Euro με 15 ακόμη παιχνίδια να παίξουν στους γύρους νοκ άουτ.
Ένα επιπλέον γκολ από το προηγούμενο ρεκόρ των εννέα το 2016, το πρώτο τουρνουά που επεκτάθηκε σε 24 ομάδες και διπλάσιο από τον αριθμό πριν από τρία χρόνια.
Ίσως το πιο δραματικό από όλα σκόραρε ο Ιταλός Ματία Τζακάνι, το πρώτο του στο διεθνές ποδόσφαιρο, καθώς έκανε ένα σουτ στην πάνω γωνία στο 98ο λεπτό της τελευταίας αναμέτρησης της Ιταλίας στον 2ο όμιλο με την Κροατία για να ισοφαρίσει σε 1-1.
«Σφράγισε» μια πρόωρη έξοδο για την Κροατία καθώς οι δύο βαθμοί της δεν ήταν αρκετοί για να τερματίσουν ως μία από τις καλύτερες ομάδες στην τρίτη θέση.
Η Γερμανία κατέκτησε την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο με την ισοφάριση στο 92ο λεπτό από τον Νίκλας Φίλμπουργκ στην ισοπαλία 1-1 με την Ελβετία, στερώντας στην τελευταία την κορυφή. Η Πορτογαλία τελικά τερμάτισε πρώτη στον 6ο όμιλο χάρη στο γκολ-νίκης του Φραντσίσκο Κονσεϊσάο στο 92ο λεπτό εναντίον των Τσέχων στο πρώτο τους παιχνίδι.
Οι τελευταίοι δέχτηκαν δύο γκολ στις καθυστερήσεις των παιχνιδιών τους και ένα βαθιά στον πρόσθετο χρόνο του πρώτου ημιχρόνου, καθώς «αποκαλύφθηκε» η αδυναμία τους λίγο πριν τα σφυρίγματα για το τέλος των ημιχρόνων-αγώνα.
Το πιο…αργό γκολ που σημειώθηκε στη διοργάνωση ήταν μετά από 100 λεπτά από τον Ούγγρο Κέβιν Τσόμποχ στη νίκη του 1-0 επί της Σκωτίας, αν και δεν ήταν αρκετό για να προκριθεί στους «16».
Σε αυτούς τους τελικούς μπορεί να σημειώθηκαν τα περισσότερα γκολ στις καθυστερήσεις, αλλά υπήρξαν διάσημες περιπτώσεις στο παρελθόν που αποδείχθηκαν καθοριστικές.
Η Ισπανία έχανε με 3-2 από τη Γιουγκοσλαβία και έφευγε στα γήπεδα το 2000, όταν ο Γκάιζκα Μεντιέτα ισοφάρισε με πέναλτι στο 94ο λεπτό πριν ο Αλφόνσο Πέρεθ σκοράρει για τη νίκη 60 δευτερόλεπτα αργότερα.
Το 2004, η Αγγλία προηγήθηκε με 1-0 στις καθυστερήσεις του αγώνα της με τη Γαλλία, αλλά ο Ζινεντίν Ζιντάν σκόραρε δύο φορές πριν από το τελευταίο σφύριγμα για να σφραγίσει τη γαλλική νίκη. Και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν στη φάση των νοκ άουτ.
ΑΠΕ/ΜΠΕ