Καμία κατάργηση ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία, ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά!
Από την Πόλη Ανάποδα:
Καμία κατάργηση ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία, ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά!
Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο μόλις μέρες πριν τα σχολεία υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το ΥΠΑΙΘ, υπό το πρόσχημα του εξορθολογισμού και της εξοικονόμησης πόρων (βλ. πρόσληψη λιγότερων εκπαιδευτικών), αποφάσισε να μην εγκρίνει μια σειρά από «ολιγομελή» τμήματα προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Γενικών Λυκείων που ανήκουν στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και τμήματα ειδικοτήτων και ολόκληρους τομείς σε ΕΠΑΛ!
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δεν εγκρίθηκαν:
- Από το 8ο ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) δύο τμήματα: α) η ειδικότητα της Γ΄ τάξης του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας, Βοηθού Οδοντοτεχνίτη, με 7 εγγραφές, β) ειδικότητα της Γ΄ τάξης του Τομέα Πληροφορικής, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ με 5 εγγραφές στην Α΄ φάση. Από το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) διώχνουν ολόκληρο τομέα: δεν ενέκριναν τμήμα του Τομέα Πληροφορικής στη Β΄ με 8 μαθητές και στη Γ΄ τμήμα του Τομέα Πληροφορικής «Δικτύων» με 9 μαθητές.
- Από το 17ο ΓΕΛ κόβεται στη Β΄ τάξη το τμήμα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών με 7 μαθητές. Σημειώνουμε ότι όχι μόνο δεν ενέκριναν το ολιγομελές, αλλά εμπόδισαν και μαθητές που ήθελαν να κάνουν μετεγγραφή στο σχολείο και μάλιστα στο τμήμα προσανατολισμού θεωρητικών σπουδών! Από το 16ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Θετικής – Υγείας της Γ΄ Λυκείου με 6 μαθητές. Στο 2ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Ανθρωπιστικών της Γ΄ τάξης με 8 μαθητές. Στο 4ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκαν επίσης τα τμήματα Ανθρωπιστικών και Θετικών με έξι μαθητές το καθένα.
Σε εφαρμογή της απόφασης αυτής της υφυπουργού Παιδείας, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης 10/9 (την παραμονή του αγιασμού δηλαδή!) απόφαση με την οποία καταργεί τα λεγόμενα «ολιγομελή» τμήματα κατευθύνσεων σε έξι ΓΕΛ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναγκάζοντας τους μαθητές που φοιτούν σε αυτά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον κατευθυνόμενοι σε άλλα σχολεία της πόλης.
Συγκεκριμένα, μετακινούνται:
- Από το 2ο ΓΕΛ: 8 μαθητές Ανθρωπιστικών Γ΄ τάξης στο 15ο ΓΕΛ
- Από το 3ο ΓΕΛ: 5 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 7ο ΓΕΛ και 4 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 17ο ΓΕΛ
- Από το 17ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Ανθρωπιστικών Β΄ τάξης στο 4ο ΓΕΛ
- Από το 16ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 23ο ΓΕΛ
- Από το 4ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Ανθρωπιστικών Γ΄ τάξης στο 17ο ΓΕΛ και 6 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 17ο ΓΕΛ
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λοιπόν, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών, χωρίς καμία συνεννόηση ή συνεργασία με τις οικείες σχολικές κοινότητες, αποφασίζεται ένα τέτοιο μέτρο μαζικής μετακίνησης τμημάτων από σχολείο σε σχολείο. Τελειόφοιτοι, που αυτή τη στιγμή μπαίνουν στην κρισιμότερη χρονιά της 12χρονης μαθητικής τους πορείας και χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή ψυχική ηρεμία και ένα σταθερό περιβάλλον για να μπορέσουν να επικεντρωθούν στον στόχο τους και να αποδώσουν τα μέγιστα, ξεριζώνονται ξαφνικά από το γνώριμο και προσφιλές τους περιβάλλον και μεταφυτεύονται σε ένα άλλο, άγνωστο, συχνά σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση από την οικία τους, στο οποίο ενδεχομένως να μην προλάβουν να εγκλιματιστούν έγκαιρα.
Στο νέο ποινολόγιο που θέσπισε το ΥΠΑΙΘ για τους μαθητές μόλις πριν από λίγους μήνες, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ορίζεται ως η αυστηρότερη των ποινών (βλ. «παιδαγωγικών μέτρων»), που επιβάλλεται σε μαθητές με εξαιρετικά αποκλίνουσες συμπεριφορές. Πώς είναι δυνατόν η ίδια «ποινή» να επιβάλλεται τώρα τόσο βάναυσα σε μαθητές που το μόνο τους «πταίσμα» είναι ότι διάλεξαν τη λάθος κατεύθυνση στο «λάθος» σχολείο; Έχει αυτή η απόφαση το παραμικρό παιδαγωγικό έρεισμα, προδίδει έστω ένα ίχνος ενσυναίσθησης (για την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία) ή ευαισθησίας απέναντι στα νέα παιδιά;
Ο νόμος που προβλέπει τη μη έγκριση τμημάτων προσανατολισμού αν δεν συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών δεν είναι καινούργιος, αλλά φέτος εφαρμόζεται σε πλήθος ΓΕΛ σε όλη τη χώρα, προξενώντας αναστάτωση και άγχος σε εκατοντάδες οικογένειες. Πρόκειται για έναν νόμο αντιπαιδαγωγικό και ταξικά άδικο και δεν θα έπρεπε να ισχύσει σε καμία περίπτωση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα αυτά.
Αντί η κυβέρνηση να επικαλείται τα -ούτως ή άλλως- πενιχρά δημοσιονομικά οφέλη από την «εξοικονόμηση» εκπαιδευτικών και να στοιβάξει τα παιδιά αυτά σε πολυμελή τμήματα μακριά από το οικείο τους περιβάλλον, θα έπρεπε να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ή έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και να τους προσφέρει τη στήριξη που χρειάζονται σε αυτή τη δύσκολη τελευταία τους χρονιά πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Επειδή μάλιστα ακούγεται από επίσημα χείλη ότι οι λύσεις που δίνονται είναι «με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών», αναρωτιόμαστε σε ποιο φροντιστήριο θα έστελναν τα παιδιά τους όσοι υπερασπίζονται αυτή την απόφαση: σε κάποιο με «ολιγομελή» τμήματα ή σε κάποιο με τμήματα 15 και άνω μαθητών;
Τέλος, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης μιλάμε και για μια απόφαση που οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση των Λυκείων του ιστορικού κέντρου της πόλης, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στη συγχώνευση κάποιων από αυτά, με αποτέλεσμα να μείνουν πια ελάχιστα στην περιοχή, σπρώχνοντας ακόμη περισσότερο εκτός κέντρου τις λαϊκές οικογένειες που ζουν ακόμη σε αυτό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί περαιτέρω ο εξευγενισμός (gentrification) και η τουριστικοποίησή του. Επιπλέον, η Β΄ Κοινότητα δυτικά της οδού Λαγκαδά μένει ουσιαστικά χωρίς πλήρη Γ΄ τάξη ΓΕΛ, αφού καταργούνται ολιγομελή τμήματα στο 16ο Λύκειο (Ξηροκρήνη). Το μήνυμά τους μοιάζει σαφές: οι μαθητές και οι μαθήτριες της πλέον φτωχής, υποβαθμισμένης και παραμελημένης περιοχής του Δήμου μας θα πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι αν θέλουν να τελειώσουν σε ΓΕΛ και να ακολουθήσουν τον δρόμο που επιθυμούν.
Θεωρούμε αυτή την απόφαση απαράδεκτη, τόσο για το περιεχόμενο και τη στόχευσή της όσο και για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη. Κι όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους καθηγητές τους που βρίσκονται ξαφνικά χωρίς ωράριο και θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο σχολείο με ελάχιστη ή και καμία δυνατότητα επιλογής, μιας και ο πρώτος και μεγαλύτερος κύκλος τοποθετήσεων έχει ολοκληρωθεί.
Ως Πόλη Ανάποδα, είμαστε στο πλευρό των μαθητών και των μαθητριών που ξεριζώνονται από τα σχολεία τους, στο πλευρό των γονέων και των κηδεμόνων τους, καθώς και των εκπαιδευτικών τους, και στηρίζουμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή αυτής της απόφασης. Καλούμε δε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να δηλώσει την αντίθεσή του σε αυτή την αντιπαιδαγωγική και ταξικά άδικη απόφαση και τη Δημοτική Αρχή να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στην κυβέρνηση για την ανάκλησή της, όπως ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση της παράταξης Πόλη Ανάποδα.