Καθαρισμός, Απορρύπανση, Εξυγίανση, Αποκατάσταση, Ανάδειξη
Στο Δυτικό παράκτιο μέτωπο Θεσσαλονίκης:
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας μίλησε σήμερα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: Εξυγίανση, αποκατάσταση υπεδάφους και υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Δέλτα. Ο κ. Γιουτίκας ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα “πρωτοποριακό, μεγαλόπνοο έργο που αντίστοιχο του δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια”.
Πιο συγκεκριμένα:
“Σκοπιμότητα:
Με τον «φρέσκο αέρα» να έρχεται από τα δυτικά, ο καθαρισμός, απορρύπανση, εξυγίανση, αποκατάσταση και ανάδειξη με ήπια αξιοποίηση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, αποτελεί το έργο- πιλότο για την υλοποίηση της oραματικού σχεδιασμού της ΠΚΜ που αφορά την ενοποίηση και ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και της ακτογραμμής των 40 χιλ. της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,(Καλοχώρι – Αγγελοχώρι).
Χρήσιμα Στοιχεία:
*Η έκταση της περιοχής παρέμβασης είναι 6.615 στρέμματα. Είναι περιοχή Natura, με σπάνιο υγροβιότοπο και περισσότερα από 300 είδη πουλιών (τα 2/3 των πουλιών στην Ελλάδα).
*Διασφαλισμένη χρηματοδότηση 16 εκ. ευρώ.
*Κατά μήκος της ακτογραμμής ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στα 6 χλμ. από τον Δ. Θεσσαλονίκης έως τον Δ. Δέλτα και τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού.
*Σε δεύτερη φάση έγινε παρέμβαση σε άλλα 12 χλμ. της ακτογραμμής έως το Δέλτα του Αξιού. Σημειωτέον ότι υψομετρικά η περιοχή βρίσκεται 2 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
*Οι εργασίες καθαρισμού, απορρύπανσης, εξυγίανσης και αποκατάστασης, ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2024.
*Προηγήθηκαν 2,5 χρόνια επίμονης συγκέντρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις της ΠΚΜ με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, αντίστοιχα. Εξασφαλίστηκαν οι σχετικές εγκρίσεις, από ΟΛΘ, ΟΣΕ, ΕΥΑΘ, Φορέα Διαχείρισης Δ. Αξιού και
έγκριση εξυγίανσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Ζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν εγκρίσεις από τα Υπουργεία, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Τουρισμού.
Βήματα Απορρύπανσης, Εξυγίανσης, Αποκατάστασης:
*Κομβικό σημείο παρέμβασης αποτέλεσε η εγκαταλελειμμένη και πιο ρυπασμένη περιοχή του Δ. Θεσσαλονίκης τα τελευταία 40 χρόνια, η περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων.
Απομακρύνθηκαν 1.500 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και μεταφέρθηκαν για ειδική διαχείριση στο εξωτερικό.
Κατεδαφίστηκαν εγκαταλελειμμένα κτίσματα πρώην βυρσοδεψείων σε έκταση 10 στρεμμάτων.
Έγινε καθαρισμός των υπόγειων υδάτων insitu από έλαια, πετρελαιοειδή και βαρέα μέταλλα, με 500 γεωτρήσεις.
Έγινε καθαρισμός των χωμάτων επί τόπου και αδρανοποίηση των βαρέων μετάλλων.
*Αποκαταστάθηκε το μήκους 3 χλμ. παράκτιο χωμάτινο ανάχωμα του 1955.
Θωρακίστηκε με λιθορριπές (βράχια), αποκαταστάθηκε και η διέλευση από τη στέψη του αναχώματος.
*Στην «ανοιχτή πληγή» του ρέματος του Δενδροποτάμου, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης και των εκβολών του ρέματος. Σε συγχρηματοδότηση ΠΚΜ-ΕΥΑΘ το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η σύνδεση του αγωγού εκτόνωσης της ΕΥΑΘ με το βιολογικό Σίνδου ΕΛΘ, προκειμένου να αποκλειστεί η πτώση ακάθαρτων λυμάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο.
*Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός από μπάζα και ελαστικά, των 500 στρεμμάτων του πρώην ΧΑΔΑ (έκταση 3 φορές όσο η ΔΕΘ). Ενεργοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες γης στην ευρύτερη περιοχή για τον καθαρισμό των ιδιόκτητων εκτάσεων τους. Έγιναν δενδροφυτεύσεις.
*Το φαινόμενο της άμπωτης αποκάλυψε μια ακόμη «χωματερή» στη θάλασσα, κατά μήκος των εκβολών του Γαλλικού και του Αξιού ποταμών.
Απομακρύνθηκαν 40 τόνοι ελαστικών οχημάτων βαρέου τύπου, 70 τόνοι πλαστικών διχτύων των ψαράδων και 500 μεγάλα βαρέλια που χρησιμοποιούν μυδοκαλλιεργητές.
*Έγιναν εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις σε πολλά σημεία της περιοχής παρέμβασης μετά τον καθαρισμό και την εξυγίανση της.
Παρεμβάσεις Ανάδειξης του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου
Στόχος:
H ήπια αξιοποίηση της περιοχής, ώστε να καταστεί επισκέψιμη, να τη γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες.
Ήπιες παρεμβάσεις και υποδομές που σέβονται το περιβάλλον, προκειμένου να καταστήσουμε επισκέψιμους, τους μοναδικούς οικότοπους της περιοχής, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το Εθνικό Πάρκο Αξιού – Γαλλικού –
Λουδία – Αλιάκμονα.
Τα άμεσα βήματα
*Δημιουργία στάσης της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Η προσέγγιση της αποκατεστημένης περιοχής με καραβάκι από την πλατεία Ελευθερίας είναι δυνατή σε μόλις 7 λεπτά! Η διαδικασία αδειοδότησης της στάσης θαλάσσιας συγκοινωνίας που θα λειτουργεί και ως αλιευτικό καταφύγιο, είναι σε εξέλιξη.
*Στην αποκατεστημένη περιοχή των 500 στρεμμάτων του πρώην ΧΑΔΑ, προβλέπεται η δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου με αθλοπαιδιές, infokiosk, υποδομές αναψυχής και για την παρατήρηση πουλιών. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για την κατασκευή πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου περιμετρικά της περιοχής παρέμβασης.
*Ενοποίηση του Περιβαλλοντικού Πάρκου
-με τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου – νέα περιπατητική διαδρομή 4 χλμ.,
-με τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων, το μοναδικό στην Β. Ελλάδα – νέα περιπατητική διαδρομή μήκους 6 χλμ,
– με τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών στο Δέλτα του Αξιού – νέα περιπατητική διαδρομή 12 χλμ.
Συγκεκριμένα:
*Μετά τη συντήρηση του «Κόκκινου Δρόμου», που αναπτύσσεται σε ανάχωμα εντός της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, προβλέπεται η επέκταση του ανατολικά, προς το νέο Περιβαλλοντικό Πάρκο και δυτικά έως το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων, το μοναδικό στη Β.Ελλάδα, στον Γαλλικό ποταμό. Το έργο είναι ώριμο και έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση
για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
*Είναι ήδη ολοκληρωμένος και έχει αποδοθεί σε χρήση ο Λευκός Δρόμος, μια περιπατητική διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, μήκους 12 χλμ. που οδηγεί στις καλύβες μυδοκαλλιεργητών στο Δέλτα του Αξιού.
Το δυτικό παράκτιο της Θεσσαλονίκης, μια περιοχή με σπουδαίους θησαυρούς της φύσης, αλλά ταυτόχρονα παραμελημένη, εγκαταλελειμμένη και με σοβαρές εστίες ρύπανσης, εξυγιαίνεται και μετά από δεκαετίες
αποδίδεται ξανά στους κατοίκους της πόλης” όπως ολοκληρώθηκε η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη.
Με φωτογραφία Αρχείου