Η Ροτόντα κέντρο της Ευρώπης με το βραβείο αυτοκράτειρα “Θεοφανώ”
Με επίκεντρο τη Ροτόντα όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα -με 50 μόνο προσκεκλημένους λόγω της πανδημίας- η τελετή απονομής του βραβείου αυτοκράτειρα “Θεοφανώ” στο Erasmus, δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας στην Ευρώπη, καθώς ήδη στην πόλη βρίσκονται εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψουν το γεγονός της βράβευσης του προγράμματος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης -η οποία θα μεταδίδεται διαδικτυακά- θα προβληθεί ένα βίντεο με την ιστορία του μνημείου ενώ χορωδία με τέσσερις μουσικούς θα εκτελέσει τη σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή, την οποία έχει γράψει ειδικά για τη Ροτόντα. Ο νέος θεσμός ξεκινάει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη με την πρώτη απονομή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, και το Βραβείο “Θεοφανώ” θα απονέμεται κάθε χρόνο στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα.
Ενώνει την Ευρώπη και αποτυπώνει την ιστορία της Θεσσαλονίκης
“Η απόφαση για να πραγματοποιηθεί η τελετή στη Ροτόντα, προηγήθηκε της προετοιμασίας για την εκδήλωση. Το μνημείο αποτελεί δομικό κομμάτι της εκδήλωσης, καθώς συμβολίζει ακριβώς τη σύνθεση της Ευρώπης. Μαρτυρά τη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ορθόδοξη, Οθωμανική και Ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Ιδρύματος Θεοφανώ, Βίκυ Παπαδημητρίου. Μέσα από την εκδήλωση αναδεικνύεται και η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως σημειώνουν αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, “ το εμβληματικό μνημείο αποτυπώνει όλη την ιστορία της πόλης”.
Το μνημείο
Η Ροτόντα ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο μεταίχμιο δηλαδή του ειδωλολατρικού με τον χριστιανικό κόσμο, πιθανότατα ως ναός της αρχαίας λατρείας ή ως μαυσωλείο του Μ. Κωνσταντίνου (306-337). Αρχιτεκτονικά το κτίριο μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Μέσα στους αιώνες άλλαξε πολλά ονόματα και χρήσεις και είναι αναγνωρισμένο ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2016 επιτρέπονται εκδηλώσεις «αντάξιες του μνημείου», με τρόπο συμβατό προς τη μουσειακή χρήση του, την πολυπολιτισμική, διαχρονική λειτουργικότητά του και την ιερότητα του χώρου.
Το μνημείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 8:30 μέχρι τις 15:30.
Στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης για την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η τελετή απονομής του πρώτου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην τελετή απονομής στις 18.30.
Το βραβείο που απονέμεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ, Erasmus, θα παραλάμβανε δια ζώσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ωστόσο ενημέρωσε ότι θα συμμετάσχει στην τελετή της βράβευσης μέσω βίντεο. Πριν τρεις ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε με βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter, την αναβολή της επίσκεψής της στην Ελλάδα λόγω αυτοπεριορισμού καθώς είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον COVID.
Το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους της ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» «γεννήθηκε» από μια ιδέα κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ευρώπης και θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη σ’ έναν σπουδαίο ευρωπαϊκό θεσμό ή προσωπικότητα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Θεοφανώ», Σταύρος Ανδρεάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες, για την τελετή απονομής του πρώτου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».
Στόχος της θεσμοθέτησης του συγκεκριμένο βραβείου με τη συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς -η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου- είναι η προώθηση της συνειδητοποίησης των ιστορικών και πολιτισμικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της Ευρώπης
«Πίσω απ’ αυτή την ιδέα είναι σαφής η ανάγκη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη να ανατρέξουμε στις κοινές ρίζες μας, τις κοινές αρχές και αξίες που πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, ώστε με τον τρόπο αυτό να κάνουμε ισχυρότερους τους δεσμούς ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς», επισήμανε ο κ. Ανδρεάδης.
Διήμερη επίσκεψη του Μ. Σχοινά στην Ελλάδα – Θα παραστεί στη βράβευση του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη όπου θα μετάσχει, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελετή απονομής του ευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», κατά την οποία θα βραβευθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προωθεί την ευρωπαϊκή συνεργασία και την κατανόηση των νέων Ευρωπαίων και ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα με εφαρμογή 30 χρόνων.
«Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το φετινό βραβείο στο εμβληματικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντικατοπτρίζει πλήρως τους στόχους και τις αξίες του βραβείου: Την ευρωπαϊκή συνεργασία, την κινητικότητα και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων Ευρωπαίων που αποτελούν το μέλλον της ΕΕ», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μία προσωπικότητα ή έναν οργανισμό που ενδυναμώνει την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα και ταυτότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό διαδικτυακά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την απουσία της εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται λόγω του του κορονοϊού.
Αύριο, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συμμετάσχει διαδικτυακά από τη Θεσσαλονίκη στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών των κρατών-μελών της ΕΕ το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ο κ. Σχοινάς θα μεταβεί στις Σέρρες, όπου συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα επισκεφτεί, στις 14:00, τον Τύμβο Καστά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφιπόλεως και στις 15:30 την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Σημειώνεται, ότι τα έργα ανάδειξης, αναστήλωσης και προστασίας των μνημείων έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.
ΑΠΕ/ΜΠΕ