Η πόλη του γλυκού θα ψήσει περί των 350 τόνων τσουρεκιού
Θεσσαλονίκη:
«Φωτιά» έχουν πάρει οι φούρνοι σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη, όπου ο γλυκός «βασιλιάς» στο γιορτινό τραπέζι, το τσουρέκι, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και φέτος. Συνολικά πάνω από 350 τόνοι τσουρεκιού θα διατεθούν στην ευρύτερη αγορά της Θεσσαλονίκης, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές παρά την αύξηση στις πρώτες ύλες, όπως λένε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Μάριος Παπαδόπουλος.
Η κίνηση από χθες, Μεγάλη Δευτέρα, καταγράφεται ικανοποιητική και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. «Δεν είμαστε όπως πέρυσι το Πάσχα, οπότε όλοι βαδίζαμε στα τυφλά, αλλά φυσικά δεν είμαστε και όπως την πριν covid-19 εποχή», ανέφερε η κ. Κουκουμέρια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το click in shop «έβγαλε περισσότερους καταναλωτές έξω».
Σύμφωνα με την ίδια, τα 720 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης θα ψήσουν τουλάχιστον από 300 κιλά (έκαστο) πασχαλινά τσουρέκια, ενώ από τα ζαχαροπλαστεία, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, θα διατεθούν περισσότεροι από 150 τόνοι.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του τσουρεκιού, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» σημείωσε ότι παρά την αύξηση των πρώτων υλών κατά 30% «θα διατηρήσουμε σταθερές τις τιμές μας στα 10-13 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι και 12-15 ευρώ/κιλό το γεμιστό». Την ίδια ώρα, στα ζαχαροπλαστεία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, οι τιμές θα παραμείνουν και φέτος σταθερές στα 10-14 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους. «Παρά την αύξηση στις πρώτες ύλες, σεβόμενοι και αντιλαμβανόμενοι την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών συνεπεία της πανδημίας του κορονοϊού απορροφούμε και φέτος τις αυξήσεις», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ωστόσο, παρά την ικανοποιητική κίνηση για το Πάσχα, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες «μετρούν» απώλειες εσόδων καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, το διάστημα αυτό τα αρτοποιεία καταγράφουν μειωμένο τζίρο κατά 45%, λόγω της παύσης λειτουργίας -μεταξύ άλλων- της εστίασης και των σχολείων, αλλά και «επειδή πλέον έχουν κοπεί οι επισκέψεις και οι εκδηλώσεις». Οι απώλειες για τους ζαχαροπλάστες κυμαίνονται γύρω στο 25%.
ΑΠΕ/ΜΠΕ