Η ΠΕΔΚΜ και το ΑΠΘ αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη και σεβασμό τον καθηγητή Βασίλη Παπαζάχο
Μια σημαντική προσωπικότητα, έναν επιστήμονα που συνέδεσε το όνομά του με τον σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη:
Τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Βασίλη Παπαζάχου, ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον άνθρωπο που συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με το μεγάλο σεισμό του 1978, εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).
Η ΠΕΔΚΜ τιμά το σημαντικό έργο του εκλιπόντος, επιστήμονα διεθνούς εμβέλειας με πολλαπλές τιμητικές διακρίσεις και αναγνωρισμένη προσφορά στονχώρο της επιστήμης της σεισμολογίας, την οποία και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τονίζει:
“Αποχαιρετούμε με λύπη και σεβασμό τον Βασίλη Παπαζάχο, διακεκριμένο επιστήμονα, καθηγητή Γεωφυσικής, το όνομα του οποίου συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της, στον μεγάλο σεισμό του 1978.
Διακρινόταν για τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και την επιστημονική του αρτιότητα. Τον γνωρίσαμε με την ιδιότητά του ως καθηγητή Γεωφυσικής, συμβάλλοντας στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και την υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.
Ο Βασίλης Παπαζάχος υπήρξε ισχυρή προσωπικότητα που άφησε το δικό του αποτύπωμα στον χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας και θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για όλα όσα προσέφερε στην Ελλάδα και διεθνώς.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συνεργάτες του».
Το ΑΠΘ αποχαιρετά τον διαπρεπή σεισμολόγο και εξέχον μέλος της οικογένειάς του, Ομότιμο Καθηγητή Βασίλειο Παπαζάχο
Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια ενός εξέχοντος μέλους της οικογένειας του ΑΠΘ, του διαπρεπούς σεισμολόγου και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Βασιλείου Παπαζάχου.
Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας επί τρεις θητείες (1982-1987) και συνέβαλε στη συγκρότηση ερευνητικών ομάδων στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος. Ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979) καθώς και στη σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας. Ο κεντρικός σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ καθώς και οι περιφερειακοί σταθμοί του αποτέλεσαν το πρώτο τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο στον ελληνικό χώρο.
Το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978.
Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.