Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου αλλά και της ΕΕ
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη και Νίκου Ανασταδιάδη:
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, αλλά και η πορεία του Κυπριακού μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο και τη νίκη του Τατάρ, καθώς και οι προοπτικές επίλυσής του. Ιδιαίτερα, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού -όπως σημειώθηκε- η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, κατά την έναρξη της συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επίκαιρη» λόγων των εξελίξεων στην περιοχή, ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη στήριξή του στην Ελλάδα «στην κοινή προσπάθεια, την οποία κάναμε στα τελευταία δύο Ευρωπαϊκά συμβούλια, να εξηγήσουμε στους εταίρους μας τι πραγματικά συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι -τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αναστασιάδης- «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και αυτό -όπως είπε ο πρωθυπουργός- είναι μία μεγάλη επιτυχία, επειδή χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια, προκειμένου να αλλάξουν πολιτικές και απόψεις, οι οποίες είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της συνεργασίας των δυο χωρών, «διότι χρειάζεται πολύ συστηματική δουλειά να μπορούμε να πετυχαίνουμε και στα συμβούλια τα συμπεράσματα, τα οποία τελικά είναι προς όφελος της Ελλάδος και της Κύπρου, αναγνωρίζοντας πάντα, ότι στα Συμβούλια αυτά απαιτείται -όπως όλοι γνωρίζουμε- ομοφωνία».
Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την ευχή «οι δηλώσεις, οι οποίες είχαν γίνει προεκλογικά ως προς τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, να εντάσσονται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, αυτών των πραγμάτων που ενδεχομένως λέγονται μερικές φορές αλλά δεν εννοούνται, και ότι θα προσέλθουν όλοι στο τραπέζι των συζητήσεων λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει συμβεί σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου, ώστε να βρεθεί αυτή η πολυπόθητη λύση για να επανενωθεί επιτέλους το νησί μετά από 46 χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε πριν από λίγο και με τον ηγέτη της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτή τη ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες της τριμερούς συνόδου.
Αναστασιάδης: «Ελπίζω οι θέσεις Τατάρ να μην είναι επιδίωξή του»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε τόσο στα διεθνή φόρα, αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται και ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος και όχι μόνο».
Είπε, επίσης, ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, και του εξέφρασε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας ήθελε συγκαλέσει, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος.
«Ελπίζω οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη, διότι σε μία τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεσαι, θα έχουμε μία εκτροπή. Ενόσω εκκρεμεί η συνάντηση την οποία έχουμε συναποφασίσει να γίνει την επόμενη εβδομάδα και ενόψει των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα δεν θέλω να προβαίνω σε δηλώσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα. Αυτό που λέω είναι ότι εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά την κρίση» κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Θεοχάρης Λαλάκος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Η άριστη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στο επίκεντρο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στη Λευκωσία
Την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και των δύο χωρών με την Αίγυπτο, στο επίπεδο της τριμερούς τους συνεργασίας επεσήμαναν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου.
Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην Σύνοδο χαρακτηρίζοντάς την σημαντική και αρκούντος επίκαιρη λόγω των γεγονότων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Φίλε Πρωθυπουργέ, είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σε καλωσορίζω στην 8η τριμερή συνάντηση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Μιας σημαντικής και αρκούντως επίκαιρης Συνόδου ενόψει των όσων τεκταίνονται στη γειτονιά μας», είπε ο Πρόεδρος και συνέχισε:
«Θέλω, για πολλοστή φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε τόσο στα διεθνή φόρα, αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται αλλά ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας και όχι μόνο. Σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, εξάλλου, να έχουμε μια συνολική εκτίμηση της όλης κατάστασης.
Πρόσφατα, όπως καλά γνωρίζεις, είχαμε μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την επιλογή νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. Εχω επικοινωνήσει μαζί του, του έχω εκφράσει την ετοιμότητα μου και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο ΓΓ των ΗΕ θέλει να συγκαλέσει προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, έτσι ώστε επιτέλους να επικρατήσει πραγματική ειρήνη τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή. Ελπίζω οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη διότι σε μια τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μια εκτροπή.
Ενόσω εκκρεμεί η συνάντηση, την οποία έχουμε συναποφασίσει για την επόμενη βδομάδα και ενόψει των πρωτοβουλιών του ΓΓ, δεν θέλω να προβαίνω σε δηλώσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα.
Αυτό που λέω είναι ότι εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά βεβαίως και στις αρχές και αξίες της ΕΕ χώρα μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά τη λύση.
Θέλω να σε καλωσορίσω και να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για την άψογη στάση και στήριξη που τυγχάνουμε οσάκις την έχουμε ανάγκη».
Συνάντηση Αναστασιάδη-Σίσι: Πολιτική βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου
Την πολιτική βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου επεσήμαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια διμερούς κατ΄ιδίαν συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Θέλω πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσω στην Κύπρο με την ευκαιρία της 8ης Τριμερούς Συνόδου, αλλά και θεωρώντας τη Σύνοδο σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη για τη γειτονιά μας και άκρως απαραίτητη ενδεχόμενα για την ανασκόπηση πολιτικών που μπορεί να εδραιώσουν την ειρήνη ακόμη και για όσους επιδιώκουν να διαταράξουν είτε τις σχέσεις μας είτε να προκαλέσουν στην περιοχή περαιτέρω πρόβλημα. Η Σύνοδος είναι και σημαδιακή αφού συμπίπτει με τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα 60 χρόνια διπλωματικών άριστων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στόχος και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε και ακόμα περισσότερο να εμβαθύνουμε τις μεταξύ μας σχέσεις».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, σημείωσε: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια και επαναλαμβάνω θερμές ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή που πάντα μας επιφυλάσσετε στη φίλη χώρα Κύπρο. Σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για την 60η επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συγχαρώ και εμάς διότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν διπλωματικές, φιλικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επαναβεβαιώνω την προθυμία μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σε διμερές επίπεδο και γενικότερα τις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας σε διάφορους τομείς. Επισημαίνω ότι αυτή η συνάντηση είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την πολιτική μας βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε τριμερές επίπεδο κάτι που είναι προς όφελος των χωρών μας».
ΑΠΕ/ΜΠΕ