Η ιστορία του διαγωνισμού, οι συμμετοχές, η άρνηση αραβικών κρατών και η Αυστραλία
Eurovision: H γιορτή της μουσικής :
Σήμερα το βράδυ μετά τις 10.00, στις κρατικές τηλεοράσεις , θα συντονιστεί σύνολο εκατομμυρίων τηλεθεατών για να απολαύσει την γιορτή της μουσικής που φέρει το όνομα Eurovision. Μάλιστα, φέτος η Ελλάδα θα διαγωνιστεί με τη 18χρονη Στεφανία και το Last Dance, ενώ η Κύπρος με την Έλενα Τσαγκρινού και το El Diablo.
Με αφορμή λοιπόν τον τελικό, σας παραθέτουμε κάποια ιστορικά στοιχεία για τον διαγωνισμό.Το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Γιουροβίζιον είναι, λοιπόν, ένας ετήσιος θεσμός στον χώρο της μουσικής, που διοργανώνει η E.B.U. (European Broadcasting Union). Γιουροβίζιον (Eurovision) είναι το δίκτυο δορυφόρων και επίγειων σταθμών, που μεταφέρει το σήμα της E.B.U. σε περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά.
Το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Γιουροβίζιον διεξήχθη για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου 1956 (1ος Διαγωνισμός) στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στα πρότυπα του Μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Στον πρώτο διαγωνισμό συμμετείχαν επτά χώρες: Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία. Μαζικές συμμετοχές έγιναν με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που συμμετείχαν ως τότε στην ανταγωνιστική «Ιντερβίζιον», συμμετείχαν ξεχωριστά.
Εξ αιτίας του γεγονότος αυτού, η Ε.Β.U. αποφάσισε το 2004 την επέκταση της εκδήλωσης από μονοήμερη σε διήμερη, με τη διεξαγωγή και προκριματικού γύρου, προκειμένου να μπορέσουν να παρουσιαστούν όλες οι χώρες. Μάλιστα, χάρη στην πληθώρα των συμμετοχών, πλέον διοργανώνονται 2 ημιτελικοί. Μόνο 4 χώρες Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία και η νικητήρια χώρα περνάει απευθείας στον τελικό.
Ένα τραγούδι για να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα πρέπει να είναι διάρκειας έως τριών λεπτών, οι εκτελεστές του επί σκηνής να μην ξεπερνούν τους 6 και να είναι από 16 ετών και πάνω, ενώ δεν τίθεται καμία προϋπόθεση στη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο, μετά το 1999. Οι συμμετοχές πολλών μικρών κρατών ήταν συνηθέστερο να είναι στα αγγλικά για να κερδίσουν μεγαλύτερο ακροατήριο αλλά πλέον βλέπουμε μια ροπή προς πολυγλωσσικά τραγούδια.
Αν και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον προσελκύει κυρίως νέους καλλιτέχνες που στοχεύουν στη διάκριση και την αναγνώριση, πολλοί είναι οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες που έχουν δώσει το παρών, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Βίκυ Λέανδρος, η Ολίβια Νιούτον-Τζον, η Σελίν Ντιόν, ο Κλιφ Ρίτσαρντ και οι Shadows. Οι ΑΒΒΑ έγιναν διάσημοι, αφότου κέρδισαν τον διαγωνισμό το 1974.
Συμμετοχή Ελλάδας
Η Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στο θεσμό το 1974 (19ος Διαγωνισμός), με το τραγούδι των Κατσαρού/Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα, που κατέλαβε την 11η θέση. Από τότε έχει λάβει μέρος σε όλους τους διαγωνισμούς, εκτός των ετών 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και 2000. Το 2005 κατέλαβε την 1η θέση, με το τραγούδι «My Number One» των Δάντη/Γερμανού και ερμηνεύτρια την Έλενα Παπαρίζου. Την επόμενη χρονιά, ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Αθήνα και τη χώρα μας, που κατέλαβε την 9η θέση, εκπροσώπησε για τρίτη φορά η Άννα Βίσση, η οποία είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση το 1980 (25ος Διαγωνισμός).
Συμμετοχή Κύπρου
Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στη Γιουροβίζιον το 1981 με το τραγούδι των Γεωργιάδη/Σιδερά «Monica», που ερμήνευσαν οι Island και κατέλαβε την 6η θέση. Έκτοτε, προσπαθεί καθε χρόνο να δειχνεί το παρόν, με την υψηλότερη θέση (2η θέση) να ειναι αυτή της Ελένης Φουρείρα, το 2018 με το “Fuego”.
Με πληροφορίες από sansimera.gr