Η Γκερνίκα του Αιγαίου
Του βούλγαρου σκιτσογράφου Τζόφτσο Σαβόφ :
Έτος 1937, και μάλιστα στις 27 Απριλίου, ήταν όταν τα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν με τις “ευλογίες” του Φρανθίσκο Φράνκο την ιερή πόλη των Βάσκων, την Γκερνίκα. Ο βομβαρδισμός έγινε νωρίς το απόγευμα όταν η κεντρική αγορά της πόλης έσφυζε από ζωή. Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς κυρίως άμαχο πληθυσμό. Ο βομβαρδισμός σύμφωνα με όσα έλεγαν θα έδινε εκτός από την κάμψη του φρονήματος και του ηθικού των Βάσκων και κάποιο στρατηγικό προβάδισμα καθώς αν έφταναν τα στρατεύματα στο κοντινό Μπιλμπάο όλα θα άλλαζαν για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.
Τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου είδε ο Πάμπλο Πικάσο ο οποίος τότε βρισκόταν στο Παρίσι και τότε είχε αναλάβει να διακοσμήσει το περίπτερο της Ισπανίας για την EXPO της γαλλικής πρωτεύουσας. Μέχρι τότε, μέχρι τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα ο Πικάσο δεν είχε έμπνευση… Τα πρωτοσέλιδα όμως του προκάλεσαν τέτοια απέχθεια και τελικά τον οδήγησαννα ζωγραφίσει το πλέον αντιπολεμικό έργο που σχεδιάστηκε ποτέ.
Η τραγωδία στο Αιγαίο με τους πρόσφυγες ήδη από το 2015 είχε οδηγήσει τον βούλγαρο σκιτσογράφο Τζόφτσο Σαβόφ να αποτυπώσει τη δική του Γκερνίκα.. εκείνη του Αιγαίου. Μια Γκερνίκα η οποία, δυστυχώς, επανήλθε βιαίως χτες κι οδήγησε στον θάνατο 78 άτομα -με τον φόβο να είναι πολλοί περισσότεροι οι νεκροί, και την Ελλάδα σε τριήμερο εθνικό πένθος.