Η γενοκτονία των Ποντίων μέσω μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων
"Το κορίτσι με τα κρίνα" και ο δημιουργός της, Δημήτρης Πουρσανίδης ταξίδεψαν τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλον τον κόσμο :
Το 3d animation είναι ένας κόσμος λίγο – πολύ άγνωστος για τη χώρα μας, καθώς και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό. Ένας εκ των δημιουργών αυτών είναι και ο Δημήτρης Πουρσανίδης από την Κατερίνη, ο οποίος δημιούργησε τη μικρού μήκους ταινία animation με τίτλο «Το κορίτσι με τα κρίνα» που αφορά τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου δοσμένο μέσα από τα μάτια του δημιουργού του. Για αυτό προτρέπει κι ο ίδιος το κοινό, αφού δει την ταινία και αν έχει κάποιες απορίες να ανατρέξει στο pdf αρχείο που υπάρχει στην περιγραφή και αφορά τους συμβολισμούς.
Ο κ. Πουρσανίδης, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Ξυπνάμε Μαζί Ξεκινάμε Μαζί» ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, εξηγεί τους λόγους που επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα για την ταινία του, τον τρόπο που εκείνη ταξίδεψε στο εξωτερικό καθώς και τη διάδοση της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε πολλές χώρες, μιας που, όπως τόνισε, οι
άνθρωποι που συνάντησε σε φεστιβάλ και διοργανώσεις στις οποίες έλαβε μέρος, ήξεραν φυσικά τους Έλληνες αλλά όχι τους Πόντιους. Επίσης περιγράφει τον τρόπο που δούλεψε για την υλοποίηση της ταινίας, πόσο εύκολη είναι η κατασκευή ταινίας κινουμένων σχεδίων, την απήχηση που έχει το συγκεκριμένο είδος στην Ελλάδα. Παράλληλα αποκάλυψε και τα σχέδια για το μέλλον τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό, μιας που η ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος στην Ελλάδα φαντάζει στα μάτια του από δύσκολη έως και απαγορευτική.
Τέλος το «κορίτσι με τα κρίνα» απέσπασε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στο International Pontian Film Festival 2021 στην Αυστραλία, και ολοκλήρωσε τον επιτυχημένο δρόμο του, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τη συνέχεια της ταινίας ή και κάποια άλλη με θέμα τους Έλληνες του Πόντου. Ο κ. Πουρσανίδης δεν πέτυχε μόνο να παρουσιάσει τη Γενοκτονία και με τη μορφή κινουμένων σχεδίων που δεν είχε γίνει ξανά, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει θεατές σε όλο τον κόσμο για αυτή τη μεγάλη σελίδα της ιστορίας, όπως επίσης και να φέρει σε επαφή ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών με τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.