Η ένταση ανάμεσα σε Τελ -Αβίβ και Τεχεράνης καλά κρατεί
Νέα αντιπαράθεση Ισραήλ- Ιράν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε ισραηλινό πλοίο:
Η πολυδιάστατη και διαχρονική ένταση Ισραήλ και Ιράν καλά κρατεί, γεγονός που επαληθεύεται και από το τελευταίο περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στον κόλπο του Ομάν.
Πιο συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Φεβρουαρίου σημειώθηκε έκρηξη σε ισραηλινό πλεούμενο που μετέφερε αυτοκίνητα. Δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ το Ίλιος Ρέι (Helios Ray), αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ντουμπάι για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την έκρηξη.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου παραχωρώντας συνέντευξη στο Καν Ρέντιο (Kan radio), γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του, επισήμανε πως είναι σίγουρος πως πρόκειται για ιρανικό χτύπημα καθώς “το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ στην περιοχή”.
Σ΄αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως η εχθρότητα μεταξύ των δυο χωρών στη Μέση Ανατολή είναι γνωστή καθώς αμφότερες διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και επειδή πάγιο διακύβευμα για το Ισραήλ είναι να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν, γεγονός, που, όπως υποστηρίζει, θα απειλήσει τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και την ασφάλεια του Τελ Αβίβ.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής κυβέρνησης κ. Σαΐντ Χατιμπζαντέχ (Saeed Khatibzadeh), σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, ανέφερε πως αρνούνται κατηγορηματικά τέτοιες υποθέσεις.
Στην αντιπαράθεση, προστίθεται και η παράμετρος της ανάμειξης των ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν συζητά την επιστροφή στη συμφωνία ( Iran Nuclear Deal) που προέβλεπε την άρση οικονομικών κυρώσεων προς το Ιράν με την αμοιβαία υπόσχεση μη συνέχισης του πυρηνικού προγράμματος αυτού. Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε υπογραφεί επί προεδρίας Ομπάμα με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) με την προσθήκη της Γερμανίας, ενώ ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσυρθεί το 2018.
Πάντως, οι δύο μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται. Το Ιράν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για πολλαπλές επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και προσπάθειες σαμποτάζ στο πυρηνικό πρόγραμμά του. Το Ισραήλ, από την άλλη, αντιτίθεται, μεταφέροντας τη διαμάχη στον συριακό εμφύλιο, εκτοξεύοντας αεροπορικές επιθέσεις κατά φιλοϊρανικών στόχων. Ο στρατός του Ισραήλ δε φαίνεται να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο ωστόσο.
Τα πνεύματα δύσκολα θα ηρεμήσουν δεδομένων των συμφερόντων έκαστης χώρας στην περιοχή. Ωστόσο, κλειδί στην εξέλιξη αυτής της διένεξης φαίνεται πως αποτελεί η στάση της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Ελένη Ανεσιάδου