Επιθετική μεταναστευτική πολιτική του Καναδά
Για τη βελτίωση του δημογραφικού και οικονομικού ελλείματος:
Μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική φαίνεται πως θέλει να εφαρμόσει ο Καναδάς προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημογραφικό και οικονομικό έλλειμα, το οποίο έχει μεγιστοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρεί να ανακόψει με κάθε τρόπο τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Να σημειωθεί πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις προκειμένου να συζητήσει την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ο Καναδάς και η φιλελεύθερη κυβέρνησή του σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των νέων μόνιμων κατοίκων που γίνονται δεκτοί στη χώρα, για τη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας. Επιπλέον, οι καναδικές αρχές έχουν κάνει βήματα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών με στόχο την επίσπευση των εγκρίσεων των αδειών παραμονής, κυρίως των μεταναστών που κατοικούν ήδη στη χώρα, με προσωρινή ωστόσο άδεια. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα ελπίζει στην αύξηση των μεταναστευτικών αφίξεων προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία της μετά το τέλος της πανδημίας.
Σχετική δήλωση αναφορικά με τα προηγούμενα έκανε και ο υπουργός μετανάστευσης της χώρας, Μάρκο Μεντιτσίνο, λέγοντας πως “Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν τα ποσοστά μεταναστών αυξάνονται, η οικονομία μας αναπτύσσεται”
Από την άλλη, οι ειδικοί σε ζητήματα μετανάστευσης δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη προσέγγιση. Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν σε ένα κράτος εν μέσω οικονομικής ύφεσης, συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερα εμπόδια κατά τις προσπάθειές τους να βρουν εργασία και να εγκατασταθούν κάπου μόνιμα. Ορισμένοι, μάλιστα, ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκτοπισμού των εργατών που ήδη κατοικούν στον Καναδά.
Στοιχεία
Ο Καναδάς είναι μία από τις πλέον εξαρτημένες από τη μετανάστευση ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο. Πριν την πανδημία, η μετανάστευση αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80% της πληθυσμιακής αύξησης της χώρας, σε σύγκριση με το περίπου 40% των ΗΠΑ.
Στη διάρκεια του 2020, ο αριθμός των νέων μόνιμων κατοίκων στη χώρα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Οι αριθμοί των προσωρινών εργαζόμενων και των διεθνών φοιτητών μειώθηκαν επίσης.
Πως θα το πετύχει;
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αναπληρώσει αυτή τη μείωση αυξάνοντας τον αριθμό των αιτήσεων άδειας παραμονής που θα εγκρίνει στις 401.000 για το 2021. Πρόκειται για αύξηση περίπου 60.000 ατόμων σε σχέση με πριν την πανδημία, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται κατά 10.000 ανά έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους στόχους παρά τα κλειστά του σύνορα, ο Καναδάς στρέφεται σε εκείνους που ήδη βρίσκονται στη χώρα σε προσωρινή βάση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της χρονιάς, κάλεσε σχεδόν 44.000 άτομα να κάνουν αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής μέσα από το σύστημα πόντων που εφαρμόζει η χώρα για να αξιολογήσει τους επίδοξους οικονομικούς μετανάστες.
Αυστραλία
Η Αυστραλία ενδέχεται να δει τον μεταναστευτικό πληθυσμό της να μειώνεται κατά 72.000 άτομα στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους. Πέρυσι, ο μεταναστευτικός πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 154.000 άτομα. Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της ετήσιας επεξεργασίας.