
Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: Συναντήσεις για τη Συνύπαρξη του Ανθρώπου με τον Λύκο
Από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ:
Διήμερες δράσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης με επίκεντρο τη συνύπαρξη ανθρώπου και λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας διοργανώνει στις 25 και 26 Απριλίου 2025 η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE WILD WOLF*
Πιο συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 25 Απριλίου, 11 π.μ. με 1 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης»** του ανθρώπου με τον λύκο, στον Δήμο Φυλής. Η συνάντηση έχει ανοιχτό χαρακτήρα και προσκαλούνται σε αυτήν φορείς που δραστηριοποιούνται στην Πάρνηθα (τοπική αυτοδιοίκηση, δασαρχεία, σύλλογοι, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, επιστημονικοί και εθελοντικοί φορείς). Στόχος είναι η παρουσίαση της προόδου του έργου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις δράσεις διαχείρισης αδέσποτων ζώων, και η ανάδειξη καλών πρακτικών για την πρόληψη συγκρούσεων με τον λύκο.
Θεματικές της εκδήλωσης:
Παρουσίαση της μέχρι τώρα προόδου του έργου, με έμφαση στις δράσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων και την πρόληψη συγκρούσεων με τον λύκο.
Συζήτηση και καταγραφή εμπειριών, προβληματισμών και καλών πρακτικών από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με θέμα την ένταξη του λύκου στην τοπική ταυτότητα και την ανάδειξη της Πάρνηθας ως πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής.
Η δεύτερη συνάντηση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου 2025, 11 π.μ. με 1 μ.μ., με θέμα «Ο Λύκος της Πάρνηθας: Από τη φύση στον άνθρωπο – μια συζήτηση για το αύριο». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο καφέ Lobby (Αθηνών – Χαλκίδος 54, Αυλώνας 19011) και απευθύνεται στους κατοίκους του Αυλώνα και των γύρω περιοχών και στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον δημόσιο διάλογο για τη συνύπαρξη με τον λύκο.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Ομιλία του Δρ. Γιώργου Χατζηνάκου (Καλλιστώ): Παρουσίαση της συμβολής του έργου LIFE WILDWOLF στη βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου και λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
Ομιλία του Δρ. Γιώργου Ηλιόπουλου (Καλλιστώ): Εισήγηση για τη βιολογία και οικολογία του λύκου, τον ρόλο του στο οικοσύστημα, αποτρεπτικά μέτρα και οδηγίες για περιπτώσεις συνάντησης με λύκο.
Διαδραστικό εργαστήριο συλλογής δεδομένων: Οι κάτοικοι θα κληθούν να αποτυπώσουν εμπειρίες, ανησυχίες και προτάσεις σε διαδραστικό χάρτη και ερωτηματολόγια.
Συζήτηση και συμμετοχή: Ενθάρρυνση ελεύθερης έκφρασης μέσω κουτιού προτάσεων και διαλόγου με τους επιστήμονες.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιχορηγήσεων LIFE «Φύση και Βιοποικιλότητα», από ιδίους πόρους των εταίρων και ειδικά για την Ελλάδα, το έργο συγχρηματοδοτείται εν μέρει και από το Πράσινο Ταμείο.
Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα συμβάλλουν στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του έργου για την περιοχή.
* Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “LIFE WILD WOLF” αποσκοπεί στην υλοποίηση δράσεων που θα επιτρέψουν τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τον λύκο σε περιαστικές περιοχές στην Ευρώπη. Στοχεύει σε μία ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη διατήρηση των λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές οχτώ χωρών της νότιας και κεντρικής Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία, Σουηδία, Σλοβενία και Τσεχία), μέσα από τη βελτίωση της τεχνικής και επιχειρησιακής ικανότητας των αρμόδιων αρχών να διαχειρίζονται και να αποτρέπουν συγκρούσεις που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Παράλληλα, ενθαρρύνει βιώσιμες πρακτικές που διατηρούν την άγρια φύση του λύκου και βελτιώνουν την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δυνητικά δημιουργούν. Ανάμεσα στους φορείς
που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συγκαταλέγονται πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, προστατευόμενες περιοχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικές ομοσπονδίες.
** Η «Πλατφόρμα Συνύπαρξης» αποτελεί ένα σώμα διαβούλευσης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE WILD WOLF, και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την παρουσία του λύκου στην Πάρνηθα. Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου λειτουργούν αντίστοιχες συμμετοχικές πρωτοβουλίες, τα μέλη του Σώματος αυτού θα ενημερώνονται για την πρόοδο του έργου και θα δρουν συμβουλευτικά προς την ομάδα υλοποίησής του, με εισηγήσεις για την ανάληψη δράσης και την υιοθέτηση καλών πρακτικών.