Δικαιοσύνη και κυβέρνηση να προστατεύσουν το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών!
Πράσινοι::
Να διαψεύσει η Δικαιοσύνη τις πετρελαϊκές εταιρείες, που θεωρούν δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ και έχουν αρχίσει ήδη σεισμικές έρευνες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές της Ελληνικής Τάφρου στις θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης, ζητάει το νέο κόμμα των Πράσινων. Και από την κυβέρνηση να προστατεύσει το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες γίνονται σε περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας για τα ευάλωτα θαλάσσια θηλαστικά. Γι’ αυτό και οι Πράσινοι, συντονίζονται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών, που ζητούν την ακύρωση του προγράμματος ερευνών/εξορύξεων, λόγω των δραματικών επιπτώσεων στα θαλάσσια θηλαστικά.
Η περιοχή της Ελληνικής Τάφρου στις θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης είναι παγκόσμιας σημασίας για τη βιοποικιλότητα, με σημαντικά και απειλούμενα είδη, όπως οι Πτεροφάλαινες, οι Φυσητήρες, οι Ζιφιοί, τα δελφίνια, οι μεσογειακές φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες και τα κητώδη. Η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τη διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου και να μην επιτρέπει εξορυκτικές δραστηριότητες που την ακυρώνουν.
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων οδηγούν στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, τροφοδοτούν τις πολεμικές συγκρούσεις και επεμβάσεις, υποσκάπτουν πολύτιμα οικοσυστήματα σε θάλασσα και στεριά, υπονομεύουν τον τουρισμό και την αλιεία. Γι’ αυτό Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία σταματούν τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο. Η Ελλάδα φαίνεται να ζει ακόμη στην εποχή της αυταπάτης ότι με τα πετρέλαια της Θάσου θα γινόμασταν σεΐχηδες!
Ακόμη και στο στάδιο των ερευνών, χρησιμοποιούνται εντατικοί και ισχυροί ηχοβολισμοί, που τραυματίζουν τα ευαίσθητα ακουστικά όργανα των κητωδών όπως οι Φυσητήρες και οι Ζιφιοί και τα οδηγούν στη φυγή ή και τον θάνατο. Μάλιστα, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ζουν στην Ελληνική Τάφρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν απουσιάζουν το χειμώνα, όπως ισχυρίζονται οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι πρόθυμοι υποστηρικτές τους.
Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει εκδώσει ανακοίνωση δέσμευσης θαλάσσιου χώρου (Navtex) για κινήσεις σκάφους στο Ιόνιο Πέλαγος με συνοδεία ρυμουλκών και ποντισμένες συσκευές. Και ενώ η ανάλογη διάταξη σκαφών κάνει έρευνες από τις 25.10 και στα ΝΔ της Κρήτης, δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση.
Αλλά και στο οικονομικό επίπεδο οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν πρόκειται να φέρουν ούτε αξιόλογα ούτε άμεσα αποτελέσματα. Η αυξανόμενη ακρίβεια και ο επερχόμενος δύσκολος χειμώνας, δείχνουν ότι πληρώνουμε το κόστος ενός φαύλου κύκλου εξαρτήσεων, που δεν απαιτεί καλύτερη «διαχείριση» αλλά ουσιαστικές διεξόδους: ενεργειακή ασφάλεια, προσιτές τιμές ενέργειας και αποτελεσματική προστασία του κλίματος, απαιτούν όλα δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με προτεραιότητα την αυτοπαραγωγή των νοικοκυριών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων σε τοπικό επίπεδο με ΑΠΕ. Ο ήλιος, ο άνεμος και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές, είναι άφθονες και ανήκουν σε όλους. Χρειαζόμαστε επειγόντως πράσινες πολιτικές, ενεργειακή εξοικονόμηση και απεξάρτηση, τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν σήμερα στον τομέα της ενέργειας.
|