Δεν βρέθηκε κοινή γλώσσα στις διαβουλεύσεις για το κυπριακό
Γενεύη- Νέα προσπάθεια σε 2-3 μήνες:
«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες» , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη. Σε νέο κρεσέντο προχώρησαν Τσαβούσογλου -Τατάρ.
Αντίθετα Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως επεισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.
«Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι επέμεναν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, σχολίασε ο Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε: “θα πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ”.
«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες», διαμήνυσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Τατάρ βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.
«Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μία ακόμη 5+1 συνάντηση, και όπως είπα η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στον ΟΗΕ και όλες τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
Τσαβούσογλου: Σαν χαλασμένος δίσκος ακούγονται οι Ελληνοκύπριοι
Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνέχισε το κρεσέντο δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος για νέες συνομιλίες” αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού στην πρόταση 6 σημείων που υποβλήθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ, από τον Ερσίν Τατάρ μεταξύ άλλων αξιώνει:
- Δύο υφιστάμενα κράτη με ισότιμη διεθνή θέση και κυρίαρχη ισότητα
- Nέα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που θα υιοθετούν την Τ/ Κ πρόταση
- Τα δύο « κράτη» θα αναγνωρίζουν αμοιβαία το ένα το άλλο, και τα τρία κράτη εγγυητές θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Βρετανός ΥΠΕΞ: Η Μ. Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την επιδίωξη μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού
«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για τη διευθέτηση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζουμε τη δέσμευση όλων των πλευρών να συναντηθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον» έγραψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το πέρας της Πενταμερούς. Επίσης, ο Ντομινίκ Ράαμπ τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την επιδίωξη μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης.
ertnews.gr