Για όσες μάχονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά της COVID-19
08 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021:
Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη τιμώντας τον ρόλο της γυναίκας. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί υπενθύμιση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και την ανάγκη εξάλειψης όλων των στερεοτύπων που θέτουν το γυναικείο φύλο σε τυχόν υποδεέστερη θέση. Η συμβολή της γυναίκας τόσο στην εργασία όσο και σε άλλους κλάδους της επιστήμης αποτελεί απόδειξη της ανάγκης ισότητας των δύο φύλων. Ο διττός ρόλος της γυναίκας, ως μητέρα και εργαζόμενη συνιστά, επίσης σχεδόν πάγια πραγματικότητα για τις κοινωνίες μας.
Αυτή τη χρόνια και δεδομένης της υγειονομικής κρίσης που έχει μαστίσει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών, αυτών που πάλεψαν στην πρώτη γραμμή κατά της κρίσης του COVID-19.
Γιατροί, νοσηλεύτριες, διοικητικό προσωπικό αλλά για γενικά εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν και είναι γυναίκες και μέσα από το έργο τους, την τεχνογνωσία, τη μόρφωση και τη δυναμικότητά τους κατάφεραν να περιθάλψουν ή και να σώσουν τη ζωή εκατομμύριων θυμάτων του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) διοργάνωσε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα “Είμαστε δυνατές: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19”. Μεταξύ των συμμετεχόντων παραβρέθηκαν η Επίτροπος της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, Έλενα Ντάλι και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις “Γυναίκες στην πρώτη γραμμή και διδάγματα από τη διαχείριση της κρίσης”, γυναίκες πολιτικοί αρχηγοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εμπειρογνώμονες σε θέματα ισότητας των φύλων αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές και προσωπικές εμπειρίες χειραφέτησης γυναικών εν μέσω κρίσεων με ευρωβουλευτές και εθνικούς βουλευτές.
Αξίζει να αναφερθεί, πως σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η βία κατά των γυναικών έχει κλιμακωθεί σημαντικά κατα την περίοδο της πανδημίας κυρίως λόγω του εγκλεισμού. Ενώ, τα θύματα λόγω των περιορισμών, αδυνατούν ή και δυσκολεύονται να αναζητήσουν βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει και την αύξηση της διαδικτυακής βίας εις βάρος των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, κυρίως κοριτσιών.
Μερικές χώρες της ΕΕ έχουν προβεί στη θέσπιση επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ελένη Ανεσιάδου