Για τα 76 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ΠΠ
Ημέρα Νίκης στην Ευρώπη- 8 & 9 Μαΐου :
Η 8η και 9η Μαΐου έχουν καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως οι παγκόσμιες ημέρες για να αποδοθεί φόρος τιμής στα θύματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Παράλληλα, τιμάται και η επέτειος της συνθηκολόγησης του Τρίτου Ράιχ και της νίκης των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη κατά τον σπαραχτικό αυτό πόλεμο στην Γηραιά Ήπειρο. Οι μέρες αυτές ξυπνούν τη συλλογική μνήμη και αν πλέον οι περισσότεροι από τους αυτόπτες μάρτυρες της μελάνης αυτής σελίδας της ιστορίας έχουν αποβιώσει, όλοι γνωρίζουμε τα τραγικά γενονότα που εκτυλίχθηκαν από το 1939 έως το 1945.
Για ιστορικούς λόγους, αξίζει να αναφέρουμε πως ενεπλάκη η πλειονότητα των κρατών του τότε κόσμου -συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων δυνάμεων (Ε.Σ.Σ.Δ., Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία)- συστήνοντας τελικά δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο , Γαλλία) και τις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία). Χαρακτηριστική φιγούρα είναι ο Γερμανός Χίτλερ, ο οποίος όντας ηγέτης ενός ολοκληρωτικού ναζιστικού καθεστώτος εφάρμοσε ιμπεριαλιστικές τακτικές κατά τη διάρκεια όλου του πολέμου. Να επισημανθεί πως στη Γερμανία, ούσα η χαμένη μετά το πέρας του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, επιβλήθηκαν σκληρότατοι όροι μέσα από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ξέσπασμα του Β΄Π.Π. Η έναρξη του πολέμου έγινε στις 1 Σεπτέμβρη του 1939, όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.
Με την απόφαση 64/257, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Μάρτη του 201ο προχώρησε στη θέσπιση αυτής της μέρας, την οποία ζητά να κατοχυρωθεί και να τιμάται αναλόγως και από άλλους διεθνείς οργανισμούς αλλά και ΜΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη λεγόμενη Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη τιμώνται η κοινή θυσία και η γενναιότητα των Συμμαχικών Δυνάμεων και των αντιστασιακών κινημάτων στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη.
Η Γερμανία, η μεγάλη ηττημένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιορτάζει κι εκείνη την απελευθέρωσή της από τον ναζισμό, ευχαριστώντας τους Δυτικούς Συμμάχους και τον Κόκκινο Στρατό για τον αγώνα τους ενάντια στο χιτλερικό καθεστώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία γιορτάζει τη λήξη του πολέμου μία ημέρα αργότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή στις 9 και όχι στις 8 Μαΐου, λόγω της διαφοράς ώρας κατά την υπογραφή της ανακωχής.
Πιο συγκεκριμένα, οι πληρεξούσιοι της Ανωτάτης Διοικήσεως των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέγραψαν ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις 23:01 της 8ης Μαΐου 1945 στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου. Η υπογραφή της συνθηκολόγησης σηματοδότησε την παράδοση όλων των δυνάμεων που είχε στην κατοχή της η γερμανική κυβέρνηση, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η συνθηκολόγηση συντάχθηκε στα ρωσικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά.
Μάλιστα, η γενική συνέλευση για τον Β’ ΠΠ, αναφέρει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία της ιστορίας για την ελευθερία και τον φιλελευθερισμό. Στη διάρκειά του καταγράφηκαν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια νεκροί που ανήκαν στον άμαχο πληθυσμό, σκοτώθηκαν 2ο εκατομμύρια στρατιώτες, ενώ καταγράφηκαν πολλαπλές επιπτώσεις και στις πέντε ηπείρους. Παράλληλα, επισήμανε πως έκτοτε έχει γίνει σημαντική προσπάθεια συμφιλίωσης και συνύπαρξης των κρατών, τα οποία σέβονται τους κανόνες Δικαίου και ευημερούν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.
Μήνυμα ΟΗΕ
Με μήνυμα που αποστέλλει ο ΟΗΕ κάθε χρόνο επισημαίνει την αναγκαιότητα συμβίωσης των κρατών σε έναν ειρηνικό κόσμο καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Ενώ, ειδικά φέτος κάνει και έκκληση για παγκόσμια συνεργασία για να έρθει το πέρας της πανδημίας.
Ανεσιάδου Ελένη