Για ανθρωποκτονία από πρόθεση διώκονται οι θεράποντες ιατροί και νοσηλευτές του Μαραντόνα
Αργεντινή:
Σε ανθρωποκτονία από πρόθεση μετέτρεψε η εισαγγελία του Σαν Ισίντρο (σ.σ. προάστιο του Μπουένος Αϊρες), την κατηγορία για τους επτά εμπλεκόμενους στην υπόθεση που αφορά τον θάνατο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αργεντινής, σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης από οκτώ έως 25 χρόνια.
Με αυτήν την αλλαγή στο κατηγορητήριο, η εισαγγελία θεωρεί ότι ο θάνατος του Μαραντόνα δεν οφείλεται σε επαγγελματικό παράπτωμα ή αμέλεια εκ μέρους της ιατρικής ομάδας του «pibe de oro», αλλά εκτιμά πως οι ιατροί και οι φροντιστές του εκλιπόντος, δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν το θάνατό του.
«Έπειτα από τόση αδικία, το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), μέλος της εισαγγελικής αρχής του Σαν Ισίντρο και υπεύθυνος για την έρευνα.
Αυτή η επιβαρυντική αλλαγή στο κατηγορητήριο, συνδέεται με τη δημοσίευση στις αρχές Μαΐου μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μαραντόνα είχε «εγκαταλειφθεί στη μοίρα του» από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, της οποίας η «ανεπαρκής και απερίσκεπτη θεραπεία οδήγησε σε αργή αγωνία».
«Οι ενδείξεις για τον κίνδυνο να πεθάνει, που παρουσίασε, αγνοήθηκαν», ανέφεραν στην έκθεσή τους, οι 20 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των ιατροδικαστικών παθολόγων που πραγματοποίησαν την αυτοψία και ειδικούς από διάφορους ιατρικούς κλάδους, επισημαίνοντας πως η παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα «αλλοιώθηκε από ελλείψεις».
Ο Μαραντόνα, ο οποίος υπέφερε από νεφρικά, ηπατικά και καρδιακά προβλήματα, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 25 Νοεμβρίου 2020, μόλις λίγες εβδομάδες μετά χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας θρόμβος.
Οι επτά κατηγορούμενοι, είναι ο νευροχειρουργός Λεοπόλδο Λούκε, η ψυχίατρος Αγκουστίνα Κοσάτσοφ, ένας ψυχολόγος, δύο νοσοκόμες (σ.σ. ένας άνδρας και μια γυναίκα) που βρίσκονταν στο πλευρό του Μαραντόνα, ο επόπτης αυτών των νοσοκόμων και ο συντονιστής ιατρός για νοσηλεία στο σπίτι.
ΑΠΕ/ΜΠΕ