Για έγκαιρη διαχείριση φυσικών καταστροφών
Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο ΤΕΜΑ:
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων) η διήμερη εναρκτήρια συνεδρίαση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ΤΕΜΑ (Trusted Extremely Precise Mapping and Prediction for Emergency Management) για έγκαιρη διαχείριση φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΜΑ.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως:
“Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe. Συντονιστής είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επί κεφαλής ο Καθηγητής ΑΠΘ κ. Ιωάννης Πήτας (Τμήμα
Πληροφορικής, Εργαστήρι Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών).
Το ΤΕΜΑ περιλαμβάνει συνολικά 19 εταίρους από ολόκληρη την Ευρώπη (Γερμανία, Φινλανδία, Ιταλία κ.α.) και έχει στόχο την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (δορυφορικών εικόνων, χαρτών, εικόνων από drones, μηνυμάτων κοινωνικών μέσων) μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμυρών ή δασικών πυρκαγιών).
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, πάνω από 50 ερευνητές παρουσίασαν τις δράσεις, στις οποίες πρόκειται να προβούν κατά τα επόμενα 4 χρόνια για την επιτυχή υλοποίηση του έργου.
Συγκεκριμένα, με βασικό άξονα τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω, μεταξύ άλλων, drones σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, οι εταίροι συζήτησαν τις μεθόδους και τα μέσα που θα αξιοποιηθούν, πχ δορυφορικές εικόνες, πληροφορίες που δημοσιεύονται σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλύτερη επεξεργασία δεδομένων και η, μέσω αυτής, λήψη καλύτερων αποφάσεων και αποτροπή ανεπιθύμητων κινδύνων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ακριβή ανάλυση μεγάλων δεδομένων, πληροφοριών που εξελίσσονται με ταχύτητα και που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ετερογένεια.
Σε μια εποχή, που μοιάζουν θολά τα όρια μεταξύ υλικής και άυλης πληροφορίας, που φαίνεται δύσκολη η διάκριση μεταξύ «ανθρώπινης» και «τεχνητής» νοημοσύνης και όταν τα συστήματα μπορούν αυτόνομα να λαμβάνουν αποφάσεις που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη φύση και τον ίδιο τον άνθρωπο, το TEMA σίγουρα αποτελεί ένα πρωτοπόρο και πρωτότυπο έργο, που αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις μέχρι σήμερα γνωστές μεθόδους διαχείρισης επικίνδυνων δεδομένων.
Το ερώτημα που τελικά θα λύσει είναι, όχι το εάν, αλλά το πώς θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος του ανθρώπου και της ίδιας της φύσης.
Από ελληνικής πλευράς, εκτός του ΑΠΘ, συμμετέχει το ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας) και ο Δήμος Μαντουδίου.
Επόμενες δράσεις για την υλοποίηση του ΤΕΜΑ θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες και θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνάντηση των εταίρων και συγκεκριμένα, στις 17-18 Μαΐου 2023 στην Αθήνα, στη συνάντηση που θα φιλοξενήσει το ΚΕ.ΜΕ.Α”, όπως κατέληξε η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου.