Αύριο στις 11 η ετυμηγορία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποφανθεί αύριο για την τύχη των 68 κατηγορούμενων, 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας
Στις 11 το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποφανθεί επί της ενοχής ή της αθωότητας των 68 κατηγορούμενων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μια διαδικασία η οποία άρχισε τον Απρίλιο του 2015 και ολοκληρώνεται έπειτα από 5,5 χρόνια και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά.
Το τριμελές σώμα που απαρτίζεται από τους Μαρία Λεπενιώτη, Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόγλου θα ανακοινώσουν αύριο την απόφασή τους έχοντας διαβάσει μια ογκωδέστατη δικογραφία, έχοντας ακούσει δεκάδες μάρτυρες και εκτιμήσει όλα όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά τους. Πρόκειται εξάλλου για μια δίκη που χαρακτηρίστηκε ιστορική για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Μερικοί… αριθμοί της δίκης
Όπως δημοσίευσε το protothema.gr για να φτάσουν στην ετυμηγορία οι δικαστές χρειάστηκε να παρακολουθήσουν 453 συνεδριάσεις, να εξετάσουν 216 μάρτυρες, να αναγνώσουν 438 έγγραφα, να απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι και να αγορεύσουν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής και οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Μεγάλη και η ίδια η δικογραφία καθώς το ψηφιοποιημένο υλικό -βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα- ξεπερνά τα δύο terrabyte.
Οι κατηγορίες
Κατηγορούμενοι στην τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση είναι συνολικά 68 άτομα, εκ των οποίων τα 65 αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών και το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 17 ακόμη εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματός του, όπως και δυο ακόμη πρόσωπα που φέρονται ως πυρηνάρχες. Τα συνολικά 20 αυτά άτομα, (Μιχαλολιάκος, βουλευτές και πυρηνάρχες) σύμφωνα με την κατηγορία, διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας φέρονται να διέπραξαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων.
Εμβληματική, ωστόσο, θέση στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αποτελεί η δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα για την οποία κατηγορούνται 18 συνολικά πρόσωπα με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά, που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα.
Ακόμη, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών το 2012 σε πέντε συνολικά πρόσωπα, ενώ για την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ το 2013 δικάζονται τέσσερα άτομα.
Η πρόταση της εισαγγελέως
Για όλα αυτά τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, πρόταση στο δικαστήριο έκανε το Δεκέμβριο του 2019 η εισαγγελέας της έδρας Αδ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, θα πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση όλοι οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Κατά την εισαγγελέα ένοχος θα πρέπει να κηρυχθεί μόνο ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιάς και όχι οι συγκατηγορούμενοί του για συνέργεια. Όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση ενώ όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση είναι «μεμονωμένα περιστατικά». Ακόμη, για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, η εισαγγελέας είχε ζητήσει ενοχή των κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη.
Η απόφαση των δικαστών, η διαδικασία και οι ποινές
Η εισαγγελική αγόρευση, ωστόσο, δεν δεσμεύει τους δικαστές, οι οποίοι ελεύθερα αποφασίζουν σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους. Το κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει με την απόφασή τους να απαντήσουν τα τρία τακτικά μέλη της έδρας είναι αν η Χρυσή Αυγή αποτέλεσε εγκληματική οργάνωση και αν οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κριθούν ένοχοι για ένταξη και διεύθυνση.
Από την απόφαση που θα ανακοινώσει αύριο το δικαστήριο θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Ειδικότερα, αν οι δικαστές αποφασίσουν ενοχή για τους κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση -για την οποία κατηγορείται η συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων-, τότε θα πρέπει να λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει. Ακολούθως θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για τις ποινές που θα επιβληθούν, αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και να διαρκέσει τέσσερις με πέντε ημέρες.
Αντίθετα, αν η απόφαση είναι αθωωτική, τότε η διάρκεια της διαδικασίας θα είναι σαφώς πιο μικρή. Υπό κρίση θα τεθούν μόνο οι 27 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα -18 κατηγορούμενοι-, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες -πέντε κατηγορούμενοι- και η επίθεση στο ΠΑΜΕ -4 κατηγορούμενοι. Αν πάντως, εκδοθεί αθωωτική απόφαση έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της εισαγγελίας υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αντίθετα, αν η απόφαση είναι ομόφωνα αθωωτική τότε απαλλαγή των κατηγορουμένων καθίσταται τελεσίδικη.
Να σημειωθεί, τέλος, πως σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει την ενοχή των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, τότε για το αδίκημα αυτό προβλέπονται ποινές φυλάκισης που αρχίζουν από τα 5 έτη -πχ. για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση- και φτάνουν τα 15 έτη -π.χ. για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης χωρίς ελαφρυντικό-. Ισόβια προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και πολυετείς καθείρξεις προβλέπονται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Το δικαστήριο θα κρίνει ακόμη αν θα χορηγήσει αναστολές σε τυχόν ποινές που μπορεί να επιβάλλει ή όχι.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, πως οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο. Το θέμα αυτό προκαλεί προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτησή τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.
Οι συγκεντρώσεις
Αύριο 7 Οκτωβρίου, ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αντιφασιστική συγκέντρωση – πορεία θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 09:30 στο άγαλμα Βενιζέλου. Μία ώρα αργότερα, στις 10:30, στο ίδιο σημείο, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης προχωρούν σε πλούσια δράση μπροστά στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, με τη δημοσίευση της απόφασης στις 7 του Οκτώβρη. «Ο αγώνας απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και του φασισμού χρειάζεται να συνδέεται με την πάλη για συνολική βελτίωση των όρων σπουδών, δουλειάς και ζωής κάθε νέου ανθρώπου», σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και πραγματοποιούν την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ. συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από κοινού με Εργατικά Σωματεία και φορείς στο Μνημείο του Λαμπράκη (συμβολή οδών Ερμού με Βενιζέλου).
Αντιφασιστική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, από αριστερές εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, με αφορμή την απόφαση για την δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών, αύριο Τετάρτη 7 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το απόγευμα στις 19:00 στη Θεσσαλονίκη, συνδικάτα οργανώνουν αντίστοιχη κινητοποίηση στο Μνημείο του Λαμπράκη (συμβολή Ερμού με Βενιζέλου). Το κάλεσμα υπογράφουν τα εξής Σωματεία: Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας – Δέρματος – Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ.Μακεδονίας, Ένωση Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο μισθωτών τεχνικών Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Δ ΕΛΜΕ.
Στην Κατερίνη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ., στο συντριβάνι (πλατάνι)