Περί της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατα των γυναικών
Πληθώρα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο:
Ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να αποσύρει την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση και από τις απορρέουσες υποχρεώσεις. Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, έκτοτε έχει προκληθεί ένα κύμα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στη διεθνή κοινότητα.
Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη σύμβαση ονομάζεται Σύμβαση της Κωσταντινούπολης και υπεγράφη από την Τουρκία τον 2011, επικυρώθηκε το 2012 και τέθηκε σε ισχύ 01/08/ 2014. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Είναι, επίσης, το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας. Τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών, ενώ το Κοινοβούλιο θέλει να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στη λίστα των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι αντιδράσεις σε επίπεδο κρατών αλλά και διεθνών οργανισμών ήταν άμεσες. Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους» καθώς και πως «η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή». «Υποστηρίζω τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και καλώ όλους τους υπογράφοντες να την επικυρώσουν», ολοκλήρωσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικ’η Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ αναφέροντας πως η Σύμβαση «στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι βασικά θύματα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση… Η Τουρκία στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο».
Εκτός από την ΕΕ, οι ΗΠΑ καταδίκασαν δια στόματος του ίδιου του Τζο Μπάιντεν, τη σχετική απόφαση της Τουρκίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος την χαρακτήρισε «βαθιά απογοητευτική», δηλώνοντας ότι είναι ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
Και η Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται».
Θέση πήρε και η Ελλάδα. Η Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μία σύμβαση ορόσημο, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη με tweet στον προσωπικό της λογαριασμό. Στο ίδιο επίπεδο κινήθηκε και ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , ο οποίος μίλησε για οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter. «Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και προς τις γυναίκες και προς την Ευρώπη» προσθέτει.
Ακόμη, αργά χτες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε “οπισθοδρόμηση” και κίνηση που “προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση” την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών.
“Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας αποτελεί μια οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση”, αναφέρει.
“Η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφύλαξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική”, προσθέτει.
Την ίδια στιγμή, συντηρητικοί πολιτικοί της Τουρκίας, ερίζουν πως η συνθήκη βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΔ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.