Ανυπόφορη η κατάσταση στην Τάφρο 66
Ημαθία:
Ανυπόφορη το τελευταίο διάστημα η καθημερινότητα σε περίπου δέκα οικισμούς στην Ημαθία που έχουν την ατυχία να γειτνιάζουν με την περίφημη Τάφρο 66.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου μήνα σε συνδυασμό με τη λειψυδρία που προκαλεί στην ουσία λιμνάζοντα νερά έχουν φέρει στα όριά τους τους κατοίκους.
Αίτημα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για άμεσες ενέργειες σχετικά με την τάφρο 66 κατέθεσε ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης. Ο δήμαρχος επισήμανε ότι «τίθεται σαφές ζήτημα για την υγεία του πληθυσμού κυρίως στη δημοτική ενότητα Ειρηνούπολης, καθώς πλέον η δυσοσμία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες καθιστά ανυπόφορη τη διαβίωση των κατοίκων. Επιπρόσθετα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και των υδάτων συνιστά πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Μιλώντας στο TheOpinion o κ. Κουτσογιάννης επισήμανε ότι οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής γίνονται και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. «Φέτος, λόγω της ανομβρίας, τα νερά είναι πιο λίγα και το πρόβλημα γίνεται περισσότερο εμφανές. Το πρόβλημα προκαλείται από το γεγονός ότι η Τάφρος είναι αποδέκτης ανεπεξέργαστων αγροτικών και βιομηχανικών λυμάτων. Το πρόβλημα εντείνεται κάθε καλοκαίρι με τη λειτουργία των εργοστασίων στην Πέλλα. Δεν ξέρω αν δεν λειτουργούν σωστά οι βιολογικοί τους σταθμοί, δεν ξέρω τι δείχνουν οι δειγματοληψίες. Πάντως, κάτι δεν πάει καλά και κάποιος πρέπει να ασχοληθεί. Επικοινώνησα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για αυτό τον λόγο, ζητώντας άμεση παρέμβαση», εξήγησε ο δήμαρχος Νάουσας.
Περίπου 15.000 κάτοικοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν
Χαρακτηριστική και η ανάρτηση του Παναγιώτη Ευθυμιάδη, προέδρου του Πολυπλατάνου Νάουσας, που επισημαίνει ότι η Τάφρος ταλαιπωρεί 15.000 κατοίκους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν…
«Εδώ και 30 και πλέον χρόνια 15.000 περίπου κάτοικοι των χωριών από τα οποία διέρχεται η ΤΑΦΡΟΣ 66 ζουν κάθε καλοκαίρι δίπλα σε μια Τάφρο όπου συναντάς ψόφια ψάρια.. φίδια.. χελώνες και οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής θα μπορούσε να ζήσει σε ένα ποτάμι χωρίς να λάβουμε υπόψη την έντονη δυσοσμία που περιβάλλει όλη την περιοχή!!», τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Κοινότητας.
«Πολυπλάτανος, Αγγελοχώρι, Αν.Ζερβοχώρι, Αγ.Γεώργιος, Αγ. Μαρίνα, Λυκογιάννη, Νικομήδεια, Μακροχώρι, Διαβατό, Κουλούρα..10 χωριά της Ημαθίας τα οποία είναι δίπλα στην ΤΑΦΡΟ 66. Χωριά των οποίων οι κάτοικοι εδώ και 3 και πλέον 10ετιες τα καλοκαίρια βιώνουν τη μόλυνση της Τάφρου 66 και τον χειμώνα τον φόβο μιας καταστροφικής πλημμύρας!», επισημαίνει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι οι κάτοικοι των χωριών δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Ζητά τουλάχιστον καθαρισμό της Τάφρου, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι «στον Πολυπλάτανο η γέφυρα έχει κλείσει από τα φερτά υλικά ξύλα κτλ.. νερό περνάει μόνο από το ένα “μάτι” της παλιάς γέφυρας…Από το 1985 έχει να καθαριστεί η Τάφρος 66..έχει μείνει η μισή πλέον από φερτά υλικά από δένδρα και διάφορα άλλα. Το νερό δεν έχει διέξοδο γιατί το πλάτος της έχει “κλείσει “σχεδόν σε διάφορα σημεία!» και απευθύνει παράκληση για να ασχοληθούν οι αρμόδιοι, περιγράφοντας την εξής εικόνα: «Ποιότητα ζωής το καλοκαίρι δεν υπάρχει στην περιοχή εκτός από δυσοσμία ..μαύρα νερά.. ένας κατεστραμμένος και “δολοφονημένος” βιότοπος ..ένας τόπος που όπως θυμούνται οι παλιοί κάποτε ψάρευαν στην Τάφρο 66 ..κολυμπούσαν ..απολάμβαναν τον περίπατο τους και πολλά άλλα!».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας
Πρόκειται για μια τεχνητή τάφρο συλλογής επιφανειακών υδάτων στην Κεντρική Μακεδονία, μήκους περίπου 35 χιλιομέτρων, που κατασκευάστηκε το 1935 με σκοπό τη συλλογή των υδάτων που προέκυψαν από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Οι απορροές της λεκάνης που δημιουργήθηκε, διοχετεύονται στον Αλιάκμονα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε πως το πρόβλημα εντείνεται λόγω της πρωτοφανούς λειψυδρίας, με αποτέλεσμα το νερό να μην έχει ροή και να λιμνάζει. Όπως επισήμανε o κ. Καλαϊτζίδης, μιλώντας στο TheOpinion, οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκαιο, ενώ το πρόβλημα εντείνεται κάθε καλοκαίρι με τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας φρούτων στην Πέλλα και των λυμάτων που παράγουν και μεταφέρονται μέσω της Τάφρου στον Αλιάκμονα.
Εξήγησε ότι φέτος οι συνθήκες είναι δυσκολότερες, καθώς λόγω της λειψυδρίας ούτε οι ΤΟΕΒ ρίχνουν το 30% του νερού της άρδευσης στην Τάφρο (όπως είναι υποχρεωμένοι), αλλά ούτε και το φράγμα της ΔΕΗ στον Άρδα δεν έχει νερό.
Διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εργάζονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ότι έως τα τέλη του χρόνου με αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Τάφρου.
Τον Απρίλιο, σε συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη και εγκρίθηκε από την περιφερειακή επιτροπή η υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ της αντιπλημμυρικής προστασίας της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία.
Όπως είχε πει ο κ. Μπίλλιας, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση που θα γίνει από το 1935 οπότε και κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη τάφρος μέχρι σήμερα.
TheOpinion