Ανδρέας και Ιωακείμ Χατζηδήμου κι ο μαγικός κόσμος του YouTube
Όταν οι νέοι εκφράζουν την αγάπη τους για την τέχνη και τη δημιουργία μέσα από μια πλατφόρμα:
Ο Ανδρέας και ο Ιωακείμ Χατζηδήμου είναι ξαδέρφια από τα Γιαννιτσά Πέλλας. Ο πρώτος 25 ετών φιλόλογος και μετέπειτα σπουδαστής στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος 22 μόλις ετών σπουδαστής γεωπονίας και μουσικός καθώς παίζει μπουζούκι αλλά και πολλά ακόμα όργανα. Πέρα από τις σπουδές τους λοιπόν ασχολούνται και με το YouTube θεωρώντας πλέον τους εαυτούς τους YouTubers όπως δήλωσαν στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο diontv.gr και τη Μαρία Πετροπούλου.
Διατηρώντας δύο χωριστά κανάλια το Chatzidimou Music του Ιωακείμ και το Andreas Playmobilegolas του Ανδρέα, οι δυο τους συνεργάζονται δημιουργικά και μάς συστήνουν τον μαγικό αυτό κόσμο του YouTube έτσι όπως τον υπηρετούν και τον βιώνουν καθημερινά.
Το Chatzidimou Music πως ξεκίνησε;
Ιωακείμ: Μια μέρα έκανα ένα cover με ένα φιλαράκι το οποίο αρχικά ήταν να μείνει μεταξύ μας. Στη συνέχεια είδαμε πως μας αρέσει και σκέφτηκα «γιατί δεν το ανεβάζω στο Youtube»; Το ανέβασα και είχε ανταπόκριση καθώς απέσπασε και αρκετά σχόλια. Κάπως έτσι ξεκίνησα και σιγά σιγά ανέβασα άλλα 2 βιντεάκια. Το παράτησα, το ξανάπιασα και ξεκίνησε πριν 2 χρόνια συστηματικά.
Ποια η σχέση σας με τη μουσική;
Ιωακείμ: Eγώ ασχολούμαι με το μπουζούκι καθώς μου αρέσουν τα λαϊκά. Παίζω όλα τα έγχορδα όργανα (ταμπουρά, λαούτο, ούτι, κιθάρα, μπαγλαμά).
Ανδρέας: Εγώ έχω πτυχίο βυζαντινής μουσικής και πηγαίνω για δίπλωμα, αλλά όσο αφορά το YouTube τόσο στο δικό μου κανάλι όσο και σαν γκεστ στου Ιωακείμ η σχέση μου με τη μουσική αφορά τις παρωδίες. Στο δικό μου κανάλι έχω ανεβάσει παρωδίες για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών.
Λίγα λόγια για το Chatzidimou Music
Ιωακείμ: Είναι ένα μουσικό κανάλι. Τους στίχους τους γράφω εγώ αλλά έχω και μερικά τραγούδια τα οποία έχει γράψει η Σοφία Γκουτζαμάνη. Τα θέματα τα επιλέγω ανάλογα με την επικαιρότητα και ο Ανδρέας τραβάει τα πλάνα και κάνει επεξεργασία στο βίντεο.
Ανδρέας: Όταν ξεκίνησε ο Ιωακείμ να ανεβάζει τραγούδια τραβούσε με το κινητό. Τα πλάνα ήταν από το σπίτι του και πολλές φορές έβλεπες από πίσω ρούχα πεταμένα. Έτσι του είπα «αν είναι να έχεις κανάλι στο YouTube ας φτιάξουμε κάτι ωραίο» και έτσι ξεκινήσαμε. Το πρώτο βίντεο τραβήχτηκε στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη με τραγούδι «τα κλειδιά» που είναι το hit του καναλιού. Κάναμε τις λήψεις με μια καλή κάμερα, έπειτα έκανα εγώ την επεξεργασία στον υπολογιστή και έκτοτε κάθε βιντεάκι το κάνουμε με αυτό το τρόπο.
Έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια ή σπουδές;
Ανδρέας: Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας, αλλά κυρίως είναι χόμπι, είναι προσωπική ενασχόληση. Παρακολουθώ επίσης μαθήματα μέσω tutorial στο YouTube και φυσικά όσο ασχολείσαι μαθαίνεις.
Η συγγενική σχέση βοηθάει στη χημεία και στο αποτέλεσμα που τελικά βγαίνει προς τα έξω;
Ιωακείμ: Ναι, αν ήταν άλλος δεν θα έκανε τόσα βιντεάκια μαζί μου (γελάει)
Ανδρέας: Ναι, και επειδή υπάρχει η συγγένεια και μένουμε κοντά υπάρχει μια ευελιξία στα ωράρια. Μπορεί να έρθει το μεσημέρι να δουλέψουμε ή οποιαδήποτε ώρα που ίσως με κάποιον άλλον δεν θα ήταν εφικτό.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την υλοποίηση ενός video που εμείς βλέπουμε 2-3 λεπτά;
Ιωακείμ: Ξεκινάμε με τη μουσική. Συνήθως δουλεύω 3 μέρες την εβδομάδα από 2 ώρες την ημέρα με σκοπό να ηχογραφήσω το κάθε όργανο ξεχωριστά και στο τέλος να γίνει ένα. Γιατί σε πολλά βίντεο παίζω μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά, κρουστά. Οπότε ένα μικρό και εύκολο τραγούδι παίρνει μέσο όρο 6 ώρες.
Ανδρέας: Αρχικά το γύρισμα. Αν είναι ένα απλό γύρισμα σε green screen μπορεί να πάρει μισή ώρα, αν είναι εξωτερικό μπορεί να πάρει 2-4 ώρες. Το μοντάζ αν είναι απλό από 1 εώς 3 ώρες και μετά η τελική επιμέλεια. Οπότε αν τα συμπεριλάβουμε όλα, για κάθε βίντεο χρειάζεται γύρω στις 10 με 15 ώρες την εβδομάδα.
Θεωρείτε τους εαυτούς σας YouTubers;
Ιωακείμ: Εγώ πλέον ναι.
Ανδρέας: Ίσως θεωρούμαστε YouTubers γιατί δεν ηχογραφούμε απλά ένα τραγούδι και το ανεβάζουμε στην πλατφόρμα του YouTube αλλά το επεξεργαζόμαστε μόνοι μας.
Το YouTube είναι επάγγελμα του μέλλοντος; Θα σας ενδιέφερε να το δείτε κάποια στιγμή επαγγελματικά ώστε να βιοπορίζεστε αποκλειστικά από αυτό;
Ιωακείμ: Όχι, αλλά σίγουρα θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με το κανάλι μου. Επίσης με έχει βοηθήσει και σε άλλους τομείς αφού μέσα από την παρουσίαση της μουσικής μου έχω αποκτήσει μαθητές στο μπουζούκι.
Ανδρέας: Κατά αποκλειστικότητα είναι δύσκολο προς το παρόν τουλάχιστον. Στο ελληνικό YouTube χρειάζεσαι πολλούς συνδρομητές και προβολές για να πεις ότι μπορώ να ζω από αυτό. Εμείς προς στιγμήν βγάζουμε ένα χαρτζιλίκι. Αλλά ως παράλληλη δραστηριότητα με ότι άλλο κάνουμε φυσικά θα ήθελα να την συνεχίσω και στο μέλλον.
Ανδρέα πάμε στο δικό σου κανάλι το Andreas Playmobilegolas.
Ανδρέας: Το δικό μου κανάλι είναι “αρχαίο”, από τα πρώτα που έγιναν στην Ελλάδα. Το είχα φτιάξει το 2010 και το πρώτο βιντεάκι ανέβηκε τον Μάιο του 2011 με τίτλο «ένα το Ούρουκ Χάι». Μια παρωδία βασισμένη στο ένα το χελιδόνι του Θεοδωράκη και πάνω σε αυτή έγραψα στίχους παρωδία για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών. Γνώρισε επιτυχία, φτάνοντας τις 7 χιλιάδες προβολές. Στη συνέχεια έφτιαξα παρόμοια βιντεάκια εκείνη την εποχή. Μετά, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το παράτησα και επανήλθα τέλη του 2018. Είχα πλέον ενδιαφέρον και χρόνο και άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο. Ξεκίνησα με μικρά ταξιδιωτικά βιντεάκια σε βουνά λίμνες και στη συνέχεια ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία που αυτή τη στιγμή είναι το κυρίως περιεχόμενο στο κανάλι μου. Δηλαδή δεν βγαίνω μπροστά στην κάμερα αλλά ηχογραφώ σε ένα μικρόφωνο και φαίνεται μια σταθερή φωτογραφία, αν και τους τελευταίους 2 μήνες κάνουμε και live κάθε Κυριακή. Εκεί είμαστε μπροστά στην κάμερα και υπάρχουν και καλεσμένοι. Στο πρώτο ήταν ο Ιωακείμ ο οποίος με συνόδευε μουσικά και στο δεύτερο ένας άλλος φίλος μας. Πρόκειται για κάτι πολύ διαδραστικό, έχουμε συζήτηση φτιάχνουμε τα δικά μας παραμύθια αυτοσχεδιάζοντας. Τον χαρακτήρα του εκάστοτε παραμυθιού τον χτίζει το κοινό έπειτα από ερωτήσεις που θέτω ζωντανά, την ώρα που εξελίσσεται η ιστορία.
https://www.youtube.com/watch?v=c0tGGAa1Bnk
Τα κανάλια σας απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό;
Ιωακείμ: Κατά τη γνώμη μου όχι, μπορεί να παρακολουθήσουν βίντεο τόσο μικρά παιδάκια όσο και ηλικιωμένοι άνθρωποι. Αν δούμε τα ποσοστά στο κανάλι έχω σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ το ίδιο ποσοστό, με λίγο μεγαλύτερο να ανήκει στις ηλικίες 18-24.
Ανδρέας: Τα δικά μου ποσοστά δείχνουν πως το παρακολουθούν κυρίως 40 με 70 αλλά έχω ανταπόκριση και από πιο νέους ανθρώπους ενώ έχω λάβει μηνύματα και από μικρότερα παιδιά μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Πως βιώνεται την περίοδο αυτή της πανδημίας; Θεωρείτε πως το YouTube ευνοήθηκε από τον εγκλεισμό;
Ιωακείμ: Μένουμε σπίτι, περισσότερη έμπνευση, περισσότερη μουσική. Το μεγάλο αρνητικό είναι ότι δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με φίλους και γνωστούς μας όπως παλιότερα. Το YouTube εννοείται πως ευνοήθηκε αφού ο κόσμος μένει πολλές ώρες στο σπίτι και παρακολουθεί περισσότερο. Αυτό φαίνεται και στα ποσοστά του καναλιού μας. Πριν τον κορονοϊό το πιο δημοφιλή βίντεο στο κανάλι μου είχε 3.000 προβολές, τώρα έχω βίντεο που έχει φτάσει 112.000 προβολές, που είναι τεράστια διαφορά.
Ανδρέας: Το ότι είμαστε κλεισμένοι μέσα, παρόλο που θα θέλαμε να βγαίνουμε έξω με φίλους, μάς δίνει περισσότερο χρόνο για να δουλέψουμε. Ειδικά η δεύτερη καραντίνα από τον Νοέμβριο και μετά μου έχει δώσει πολύ χρόνο ώστε να ανανεώνω καθημερινά το περιεχόμενο στο κανάλι μου. Υπήρξε όντως μια άνοδος στο YouTube. Γενικώς ο κόσμος ασχολείται με το διαδίκτυο και ειδικά με την πλατφόρμα του YouTube. Εγώ πέρασα κορονοϊό, και μπορώ να σου πω ότι πρόκειται για μια δύσκολη εμπειρία, ειδικά όταν κάποιος στην οικογένειά σου το περνάει πιο σοβαρά, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ. Συνειδητοποιείς απότομα πως αυτό το πράγμα υπάρχει και μπορεί να συμβεί και σε εσένα. Αυτή ήταν και η αρχή. Το κανάλι πήρε τα πάνω του από εκεί και μετά όταν κατάλαβα πως ο κόσμος περνάει δύσκολα αυτή την περίοδο, και χρειάζεται κάτι να τον ηρεμεί και να τον ξεκουράζει έτσι ώστε να ξεχνάει λιγάκι τις δυσκολίες που έχει η καραντίνα και ο ιός. Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω διηγήματα, ποιήματα, λογοτεχνία, για να ακούει ο κόσμος και κάτι διαφορετικό.
Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι πρέπει να έχει κάποιος ώστε να γίνει πετυχημένος Youtuber;
Ιωακείμ: Να ασχολείται με την επικαιρότητα, να έχει άνεση στην κάμερα και στην ομιλία. Για να γίνεις καλός Youtuber και να αναδειχθείς πρέπει να προσελκύεις ηλικίες 14-22 ετών γιατί αυτή η ηλικιακή ομάδα παρακολουθεί περισσότερο YouTube και σε διαφημίζουν σε άλλους συνομήλικους, γονείς κλπ.
Ανδρέας: Σίγουρα παίζει ρόλο και η άνεση στην κάμερα, αν και δεν συμπεριλαμβάνετε πάντα. Το σημαντικότερο είναι να το αγαπάς πραγματικά. Καλή είναι η επικαιρότητα αλλά αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις δεν θα βγάλεις κάτι όμορφο, όσο επίκαιρο και αν είναι. Και ο κόσμος σίγουρα μπορεί να καταλάβει αν κάποιος το κάνει με μεράκι ή επιτηδευμένα. Αν υπάρχει αγάπη ακόμα και με μια κάμερα κινητού να το τραβήξεις θα είναι ωραίο το αποτέλεσμα, ενώ ένα βίντεο τραβηγμένο με την καλύτερη κάμερα και το καλύτερο μικρόφωνο αλλά που δεν έχει μεράκι δεν θα το δει κανείς.
Έχετε κάποιον Youtuber πρότυπο;
Ιωακείμ: Εγώ παρακολουθώ πολλούς μουσικούς, κυρίως που παίζουν μπουζούκι και ανεβάζουν βιντεάκια με μαθήματα. Επίσης παρακολουθώ τον NeverLander ο οποίος έχει ένα κανάλι που ασχολείται με τη Disney, είμαστε φίλοι και με έχει βοηθήσει σε ένα βιντεάκι.
Ανδρέας: Εγώ παρακολουθώ πολύ YouTube, κυρίως ελληνικό. Δανείζομαι ιδέες. Έχω φίλους κάποιους γιουτιούμπερς, οι οποίοι έχουν πολλές προβολές και εγγραφές. Επικοινωνώ μαζί τους, τους κάνω ερωτήσεις για προγράμματα, για εξοπλισμό. Ένας από αυτούς είναι ο Γιώργος ο NeverLander ο οποίος μας βοηθάει αρκετά στο πως να διαχειριστούμε το YouTube. Είναι καλό να παρακολουθείς, γιατί δανείζεσαι ιδέες τις οποίες βέβαια προσαρμόζεις και χρησιμοποιείς διαφοροποιημένες στο δικό σου περιεχόμενο.
Θεωρείτε πως στην επαρχεία μπορεί ένας Youtuber να γίνει γνωστός, ή θα μπαίνατε στη διαδικασία να μετακομίσετε σε μια μεγαλύτερη πόλη;
Ιωακείμ: H Eλλάδα δεν βοηθάει καθόλου το YouTube. Στο εξωτερικό γίνεσαι πολύ πιο εύκολα διάσημος YouTuber και με πολύ λιγότερο κόπο στο περιεχόμενο του καναλιού.
Ανδρέας: Έχει να κάνει και με τον πληθυσμό. Στην Ελλάδα έχουμε 10.000.000 Έλληνες που δεν παρακολουθούν όλοι ενώ στην Αμερική είναι 150.000.000 ή σε κάποια άλλη χώρα 60 -70 εκατομμύρια. Και επίσης παίζουν ρόλο και οι διαφημίσεις. Η αγορά της Αμερικής πληρώνει πιο ακριβά διαφημίσεις και είναι λογικό ο αλγόριθμος του YouTube να προωθεί περισσότερο αμερικάνικα βίντεο σε σχέση με τα ελληνικά που είναι πιο φθηνές οι διαφημίσεις. Ωστόσο υπάρχουν πολύ τρανταχτά παραδείγματα youtuber που ζούνε στην επαρχία βλ. Unboxholics που ζούνε στην Αριδαία κοντά σε εμάς, και διατηρούν ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια στο ελληνικό YouTube. Πλέον είναι εύκολο να είσαι γιουτιούμπερ, το δύσκολο είναι να είσαι καλός γιουτιούμπερ. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ζεις στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Μπορείς από το σπίτι σου, το οποίο να είναι οπουδήποτε, με μια σύνδεση στο ίντερνετ και μια κ
Σας αναγνωρίζουν στο δρόμο;
Ιωακείμ: Τα παιδάκια κυρίως. Με βλέπουνε και ντρέπονται να μου μιλήσουν. Σε τοπικό επίπεδο βέβαια πιο πολύ. Μια μέρα είχα πάει στη Θεσσαλονίκη, αφού είχα βγάλει το τραγούδι για τον κορονοϊό, που είχε φτάσει 100.000 προβολές και με είχε δει κάποιος στην παραλία που περπατούσα και μου λέει: «εσένα κάπου σε ξέρω. Δεν είχες βγάλει ένα τραγούδι για τον κορονοϊό;».
Ανδρέας: Εγώ θα σου πω μια ιστορία. Όπως είπα το πρώτο βιντεάκι το είχα ανεβάσει το 2011 και τον φθινόπωρο του 2019 είχα πάει σε μια έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη που είχε κάνει κάποιος που ζωγράφιζε για τον Τόλκιν (συγγραφέας του Άρχοντα των δαχτυλιδιών). Εκεί είχα γνωρίσει μια παρέα παιδιών, “καμένοι” και εκείνοι με Τόλκιν και συζητούσαμε για τους πίνακες. Μετά το τέλος της έκθεσης συνεχίσαμε για μια μπύρα οπότε κάποια στιγμή ανταλλάξαμε τηλέφωνα και μου λέει ένα παιδί από αυτά «πως να σε αποθηκεύσω» και εγώ αντί να του πω το επίθετο του λέω, playmobilegolas. Τότε κοιτώντας μου μου λέει «Εσύ είσαι αυτός που είχε γράψει το «Ένα το Ούρουκ Χάι; Ήμουν έκτη δημοτικού τότε και το άκουγα» και έμεινα. Έπειτα από 8 χρόνια το θυμόταν ακόμα.
Γιατί Playmobilegolas;
Ανδρέας: Είναι τα 2 βασικά πράγματα που μου αρέσουν. Τα playmobile όπου είμαι και συλλέκτης και ο άρχοντας των δαχτυλιδιών. Ήθελα να βρω μια λέξη που να τα συνδυάζει και τα 2. Η λέξη playmobil τελειώνει σε L οπότε έβαλα τον Legolas το ξωτικό.
Σχέδια για το μέλλον
Ιωακείμ: Θέλω να ασχολούμαι με τη μουσική σαν χόμπι, να κάνω μαθήματα, να ασχολούμαι με το YouTube το οποίο ευελπιστώ να κρατήσει για χρόνια. Τα σαββατοκύριακα θα ήθελα να παίζω με το μπουζούκι σε κάποια μαγαζιά, ταβερνάκια.
Ανδρέας: Μου αρέσει σαν ιδέα να διαβάζω βιβλία. Έχω ήδη μια λίστα από βιβλία και διηγήματα για τα επόμενα 3-4 χρόνια και σίγουρα θα ρθούνε και άλλα.
Για το τέλος αφήσαμε το πιο σημαντικό: Like, Subscribe και κοινοποίηση σε φίλους όπως μας λέει ο Ιωακείμ.