Ανασυγκρότηση με εστίαση στην αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές
Απολογισμός των Πράσινων και η επόμενη μέρα από τις εκλογές:
Ανασυγκρότηση με ενότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη καθώς και εμπλουτισμός με νέα πρόσωπα και νέους είναι ο στόχος των Πράσινων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Δρομολογούν συνέδριο ανασυγκρότησης, εστιάζοντας πρώτα σε θετικά αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ξεκινώντας παράλληλα καμπάνια για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση των Πρασίνων.
Πιο συγκεκριμένα:
“Εκτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών, το Συμβούλιο των Πράσινων σημείωσε στα αρνητικά την άνοδο της ακροδεξιάς, αξιολόγησε την ποιότητα της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό της από τον Άρειο Πάγο, καθώς και την αλλοίωση του πράσινου στίγματος για χάρη μιας συνεργασίας με σχήματα ανώριμα πολιτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά, με περιορισμένη κοινωνική παρέμβαση, που προσέδωσαν εσωστρέφεια, αναποτελεσματικότητα, με λόγο άχρωμο, δυσνόητο και μη πειστικό.
Οι Πράσινοι θα δρομολογήσουν άμεσα μια πορεία αναγέννησης με σύγχρονο περιεχόμενο, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την καλλιέργεια ισχυρής πράσινης ταυτότητας, με νέα μέσα, αντιλήψεις και μεθόδους. Στρατηγική του κόμματος θα είναι ο εμπλουτισμός του με νέα στελέχη, η δημιουργία νέου πολιτικού αφηγήματος των πράσινων προτάσεων και η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου μελών με ανάπτυξη στους κοινωνικούς χώρους.
Στην απόφασή του το Συμβούλιο των Πράσινων εκτιμά ότι, παρά τις πυρκαγιές, τις παρακολουθήσεις, τα σκάνδαλα, τα Τέμπη κ.ά., οι πολίτες προτίμησαν πιο «σταθερές» και μετριοπαθείς λύσεις, φοβήθηκαν νέες περιπέτειες και αποδοκίμασαν τη λογική των θολών συνεργατικών κυβερνήσεων.
Ένα μέρος των πολιτών νιώθει οργή, ανασφάλεια και εκτός συστήματος, υπό την επιρροή ανορθολογικών απόψεων, όπως η επιστροφή στον εθνικισμό και η περιχαράκωση, η άρνηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η συντηρητική παραεκκλησιαστική συσπείρωση κ.ά. Με σειρά άστοχων χειρισμών, το «σύστημα» το εκπροσωπεί στα μάτια πολλών -και μάλιστα νέων- η Δημοκρατία, που έκλεισε στη φυλακή έναν «αγωνιστή», ο οποίος με τη βοήθεια της υπερ-προβολής του από τα ΜΜΕ, έχει συσπειρώσει γύρω του τη φιλοναζιστική ακροδεξιά αντίληψη.
Ένα άλλο μέρος των πολιτών αντιλαμβάνεται μεν τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, αλλά είτε επέλεξε την αποχή, είτε έφυγε στο εξωτερικό, είτε, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, επέλεξε κάτι άλλο, που θα έμπαινε στη βουλή. Το πιο δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας απουσιάζει πλέον από τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας. Και πολλοί από αυτούς/ες αποτελούν εν δυνάμει πράσινους ψηφοφόρους. Ενθαρρυντικό θεωρείται το ποσοστό 1,34% των ψηφοφόρων του εξωτερικού στο Πράσινο και Μωβ.
Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξαν η απουσία του πράσινου χώρου επί 11 χρόνια από τις εθνικές εκλογές, η κυριαρχία αντιλήψεων ότι το περιβάλλον θεωρείται «πολυτέλεια» που κοστίζει, η μη καθιέρωση και η έλλειψη αναγνωρισιμότητας του τίτλου «Πράσινο και Μωβ», που επιλέχτηκε για λόγους συμβιβασμού, αντί να φανεί κάποια συνέχεια και συνέπεια αξιών, οι αγώνες και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τα σηματοδοτήσουν, η σύγχυση με το κόμμα «Οικολόγοι Πράσινοι» που πρόσθεσε στον τίτλο του μια δήθεν «Πράσινη Ενότητα» ενώ στην πράξη την υπονόμευσε κ.ά.
Στα θετικά σημειώνεται η υποστήριξη από τους Ευρωπαίους Πράσινους, που όμως ήρθε καθυστερημένα και δεν αξιοποιήθηκε ώστε η συμμαχία να πλασαριστεί ως χώρος σύνθεσης των δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο με τους Greens-EFA.
Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν για τους Πράσινους ευκαιρία δικτύωσης με άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί για τα κοινά, το περιβάλλον και τη διαχείριση των κοινών πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η ανάπτυξη της πλατφόρμας Πράσινη Πόλη, η διεξαγωγή σεμιναρίων, και διημερίδας, η συνεργασία με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκτυο Πράσινων αυτοδιοικητικών και ένα αυτοδιοικητικό συνέδριο.
Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024, ξεκινά έγκαιρη προετοιμασία με κύκλους ειδικών, μεταφορά εμπειρίας και καμπάνια με σαφές πράσινο στίγμα, με συγκεκριμένους ρόλους και διακριτότητα.
«Ένα μεγάλο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό ρεύμα, όπως είναι οι Πράσινοι, με ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να εκπροσωπηθεί δυναμικά και στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να το επιδιώξουμε με σοβαρότητα, αξιοπιστία και καθαρά μηνύματα», καταλήγουν οι Πράσινοι.