ΕΟΔΥ: Ανακοινώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα του SARS CoV2
Διασωληνωμένοι είναι 549 ασθενείς - Καταγράφηκαν 84 θάνατοι- Η γεωγραφική κατανομή:
Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Διοίκησης ανακοίνωσε 1.388 νέα κρούσματα του SARS Cov2 στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες..
Από τα κρούσματα 4.823 (5.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.998 (25.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 549 συμπολίτες . Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 151 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επιπρόσθετα, 482 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφηκαν ακόμη 84 θάνατοι, συνολικά 1.714 στη χώρα. Γυναίκες είναι οι 678 (39.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
H γεωγραφική κατανομή των 1.388 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
– 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 252 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 300 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 124 κρούσματα στην Π.Ε Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 88 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Τέλος, 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Β. Παπαευαγγέλου: «Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη»
«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού.
Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους»
Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας
«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. «Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται» υπογράμμισε η καθηγήτρια της Ιατρικής, συμπληρώνοντας «προσοχή όμως στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου».
«Πολλοί λένε ότι η νόσος covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να διευκρινίσει εμφατικά ότι «άλλα λένε τα νούμερα και τα στοιχεία από τη χώρα μας». «Τις τελευταίες ημέρες βλέπετε ότι έχουμε σχεδόν 100 θανάτους κάθε ημέρα ενώ η επιδημική γρίπη καμία χρονιά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους, συνολικά για όλο το χρόνο» επισήμανε η λοιμωξιολόγος.
«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο τους συνανθρώπους μας άνω των 80 ετών» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, για να δώσει αμέσως τον αντίλογο ότι «η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται είναι σταθερή και παραμένει στα 80 έτη, αλλά εδώ πάλι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, χάθηκαν περισσότεροι από χίλιοι συνάνθρωποί μας από κορονοϊό. Το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 και αυτό πάλι παραμένει σταθερό. Όμως μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποι μας ηλικίας μικρότερης των 65 και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών». «Συνεπώς η λοίμωξη αυτή αφορά όλους μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή στα άτομα κάτω των 65 ετών, εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και τον χρόνο που απαιτείται» τόνισε η γιατρός. «Ήδη το σύστημα αυτό έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».
«Συνεπώς πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Γκ.Μαγιορκίνης: Σημάδια υποχώρησης στην Ευρώπη
«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» σημείωσε ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.
«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.
«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, αλλά είναι νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα
«Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».
«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.
«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».
«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
N. Χαρδαλιάς: Πρέπει όλοι μας να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα
Στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί, καθημερινά, αναλυτικά αυτά τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και τα αξιολογεί διαρκώς και διεξοδικά. Ακόμη, επισήμανε ότι αντιλαμβάνονται «την προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά και την αδήριτη ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή», παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, «το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, η υγεία όλων μας».
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν από την ύπουλη αυτή απειλή, που δεν ξεχωρίζει ηλικίες, υγειονομικό προφίλ και επιτίθεται χωρίς διαχωρισμούς», ενώ προσέθεσε ότι «ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που τόσο απρόσμενα έφυγαν, και όσων δίνουν μάχη για τη ζωή τους, έρχεται να μας υπενθυμίσει καθημερινά ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής, για εμάς, για τις οικογένειές μας και τους γύρω μας».
Επιπλέον σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, με κάποιες περιοχές να έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν ίσως και τα πρώτα σημεία βελτίωσης. Παρόλα αυτά τόνισε ότι υπάρχουν και περιοχές όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε κάποιες περιοχές περίμεναν νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει μεν ορατό αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε». «Τίθεται, λοιπόν, ένα θέμα σχετικά με την πιστή τήρηση και εφαρμογή των μέτρων γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τις ΜΕΘ μας, την κατάσταση στα νοσοκομεία μας και την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως φαίνεται, σε κάποιες περιοχές ίσως κάποιοι συμπολίτες μας να επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά από ότι επιβάλλουν οι συνθήκες. Γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή, παρά την κόπωση, για τις όποιες δικαιολογίες και για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Για ακόμη μία φορά επισήμανε ότι όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και άρα χρειάζεται να εφαρμοστούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα αυτά τα μέτρα.
Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε όλους τους «συμπολίτες του» που εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα, περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και μένουν σπίτι. «Γιατί αυτό είναι το πλέον σημαντικό, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για όσο θα ισχύουν. Για να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς», κατέληξε.
Ερωτηθείς πώς θα γίνει η άρση του lockdown και πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «μέρα με τη μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και όσες αποφάσεις είναι να παρθούν θα παρθούν στην ώρα τους και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα» ενώ συμπλήρωσε ότι «να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν θα μπούμε στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των όποιων περιορισμών το βασικό μας κριτήριο θα είναι όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση και τα αξιολογούμε».
Ερωτηθείς για τα «ορφανά κρούσματα» και τι πρέπει να βελτιωθεί στη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%. Συγχέεται η επιδημιολογική αρχική διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ στα κρούσματα για το που έχουν αρχικά κολλήσει με την μετέπειτα διαδικασία ιχνηλάτησής τους. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται αρκούντως διεξοδικά, τόσο αυτοί όσο και οι επαφές τους, και θα πρέπει να πω ότι ακόμη και χωρίς σαφής ένδειξη, πολλές φορές οι παραδοχές των αλγορίθμων μας είναι οριζόντιοι και δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια μεγάλων διαρροών σε σχέση με τον όγκο και την ποσότητα των ανθρώπων που προχωράμε σε απομόνωση ή των δομών που αναγκαζόμαστε να κλείσουμε. Κι αυτό έχει γίνει από την αρχή της κρίσης και αυτήν τη στιγμή». Ακόμη αναφερόμενος στους εργαζομένους της ιχνηλάτησης είπε ότι η ιχνηλάτηση στην Πολιτική Προστασία έχει 190 εργαζόμενους και αναμένεται η πρόσληψη άλλων 192 τις επόμενες μέρες.
«Δεν ξέρω τι συστήνει το ECDC, δεν ξέρω πόσο χρήσιμοι θα ήταν 3.000 ιχνηλάτες αυτήν τη στιγμή για να ιχνηλατήσουν 1.400 κρούσματα και δεν ξέρω και σε τι παραμέτρους βασίζεται το ECDC. Αυτό που ξέρω είναι ότι ακόμα και τη μέρα που είχαμε το ρεκόρ 3.350 κρουσμάτων οι 190 ιχνηλάτες μας χρεώθηκαν ισοσταθμικά 18 περίπου υποθέσεις ο καθένας τις οποίες ολοκλήρωσαν σε διάρκεια 10 με 14 ώρες ο καθένας και μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο. Πέρα από τα νούμερα, τις στατιστικές και τις αναφορές υπάρχουν 190 εξαιρετικά στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τα Σώματα Ασφαλείας, από τον ΕΟΔΥ, από το Υπουργείο Υγείας, που καθημερινά δουλεύουν πολύ σκληρά, πολύ υπεύθυνα και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα και πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Η ιχνηλάτηση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στεγανοποιήσουμε και να καθυστερήσουμε τους κύκλους μετάδοσης του ιού, αυτού του αόρατου εχθρού, και είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
ΑΠΕ/ΜΠΕ