Αναγκάζουν μητέρες να δούνε τα αποκεφαλισμένα παιδιά τους
Μοζαμβίκη-Αλ Σαμπάμπ:
Η Μοζαμβίκη είναι χώρα στις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής, η οποία από το 2017 μαστίζεται από την αντικαθεστωτική δράση της τρομοκρατικής τζιχαντιστικής δράσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Άλ Σαμπάμπ, των οποίων οι φρικαλεότητες στιγματίζουν τη ζωή των κατοίκων.
Η ιστορία του Eduardo Roca, ενός ισπανού μονάχου που βρίσκεται στη Μοζαμβίκη εδώ και μια δεκαετία, είναι συγκλονιστική. «Όταν επιτίθενται σε ένα χωριό καίνε όλα τα σπίτια και σκοτώνουν τους άντρες που αρνούνται να τους ακολουθήσουν. Δύο γυναίκες που μπόρεσαν να γλιτώσουν από ένα μακελειό ομολόγησαν ότι οι τζιχαντιστές ρωτούσαν τις μητέρες για τα παιδιά τους, τα οποία πήγαν να τα ψάξουν και ύστερα τις ανάγκασαν να δουν τα κεφάλια των παιδιών τους κομμένα ».
Στην ενορία του στο Πέμπα, πρωτεύουσα της επαρχίας Κάμπο Ντελγκάντο, ο Έντουαρντο Ρόκα ακούει με δέος τις ιστορίες όσων κατάφεραν να σωθούν από την ακραία βία στη βόρεια Μοζαμβίκη, όπου η εξέγερση της τζιχαντιστικής ομάδας Αλ Σαμπάμπ σκότωσε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους και άφησε εκτοπισμένους 670.000 από το 2017.
Η ΜΚΟ “Save the Children ” αποκάλυψε, με βάση τη μαρτυρία δύο μητέρων πως 11χρόνα παιδιά αποκεφαλίζονται. Ο καθηγητής και ερευνητής ιστορίας Eric Morier-Genoud, από το Queen’s University of Belfast, διαβεβαιώνει ότι αυτή η βάναυση πρακτική εναντίον ανηλίκων υπάρχει, αλλά δεν είναι κανόνας. «Οι αντάρτες στη βόρεια Μοζαμβίκη, γενικά, δεν σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά », εξηγεί.
Σύμφωνα με τον μοναχό, οι ανήλικοι συνήθως δεν σκοτώνονται, αλλά στρατολογούνται.
Η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση έχει τις ρίζες της στο 2007. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασε μια διαδικασία εσωτερικής ριζοσπαστικοποίησης, η οποία εξελίχθηκε μέσα από διάφορα στάδια. Από αρχικές αντιπαραθέσεις με τοπικές θρησκευτικές αρχές έως την εκδήλωση ένοπλης βίας το 2017 και τη δήλωση της πίστης της εν λόγω οργάνωσης προς το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Αξίζει να αναφερθεί πως ο συγκεκριμένος μη κρατικών δρων έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο στρατολόγησης.«Πριν από περίπου έξι χρόνια είδαμε την άφιξη πολλών αλλοδαπών, Τανζανών, Σομαλών, από την Κένυα και το Κονγκό. Πολλοί νέοι εξαφανίστηκαν από τις γειτονιές και μαθεύτηκε ύστερα ότι υπήρχαν χιλιάδες από αυτούς που εκπαιδεύονταν στο δάσος», θυμάται ο Ρόκα.
Από την πρώτη της επίθεση στη Mocimboa da Praia τον Οκτώβριο του 2017, η τρομοκρατική οργάνωση Al Shabab έχει αυξήσει τη στρατιωτική της ικανότητα. Ενώ στην αρχή δεν ήταν τόσο εξοπλισμένη, πλέον φαίνεται πως έχει ενισχυθεί πλήρως στρατιωτικά, οδηγώντας τη χώρα σε κατάσταση αποσάθρωσης.
Αναφέρεται τέλος πως τους τελευταίους τρεις μήνες, οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, που θέλησαν να ελέγξουν μια τεράστια περιοχή στο άκρο βόρεια της χώρας, μειώθηκαν.
Πηγή & Φωτογραφία: El pais
Ανεσιάδου Ελένη