Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!
Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς"- Τι έγινε στη "14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα":
Τι συνέβη το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2020; Πόσοι συμμορφώθηκαν με το μήνυμα “Όλοι διασκεδάζουν, ΈΝΑΣ δεν πίνει… ο οδηγός της παρέας”; Πόσοι τίμησαν και συνεχίζουν να τιμούν το σύνθημα ζωής “αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί”; Κατερίνη, Αθήνα και Φλώρινα είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα!
Εκατοντάδες ήταν οι εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» που συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, έξω από 41 σημεία νυχτερινής διασκέδασης, σε όλη την Ελλάδα, για να προωθήσουν το μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας» γιατί «Αλκοόλ & οδήγηση δεν πάνε μαζί!».
Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας COVID-19, η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά όσο θα τα επιθυμούσαμε και, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές, «ο οδηγός της παρέας …. Μάλλον τα ήπιε!».
Αν θέλαμε να δούμε την δράση και τα γεγονότα σε νούμερα είχαμε:
2.206 φιλικά αλκοτέστ, περισσότεροι από 700 εθελοντές, 41 σημεία διασκέδασης, 32 εθελοντικοί & τοπικοί φορείς, 34 πόλεις, 10 χορηγοί (ACS, Coca Cola 3E, Chipita, Coffee Island, Δρόμος του Τσαγιού, European Profiles, Flax, Minos EMI, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Unilever) – 8 συνεργάτες (Πανεπιστήμια Πατρών, Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης και Civitas Destinations, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – 6 συνδιοργανωτές (Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κρήτης), 2 Υποστηρικτές (ΚΕΔΕ & Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), πλήθος κοινωνικών ομάδων εθελοντών και φορέων, 1 υποστηρικτής (ΕΝΕΑΠ) & τη συνεργασία του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ.
Τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ κατά τη διάρκεια της «14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς ατυχήματα» ήταν:
Από τους 2.206 που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση, με μέσο όρο ηλικίας 35,6 έτη, επέστρεψε το 72% (1.595 άτομα) για τη διενέργεια φιλικού αλκοτέστ.
Στα θετικά είχαμε ποσοστό 86,8% να είναι ΚΑΤΩ από το όριο (84,1 % άντρες, 89,5% γυναίκες) ενώ στα αρνητικά είχαμε 13,2% να βρίσκεται ΠΑΝΩ από το όριο (15,89 % άνδρες, 10,45% γυναίκες) με Μ.Ο ηλικίας τα 38,2 έτη.
Οι πόλεις με τα θετικότερα ποσοστά ήταν: Άνδρος, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίπολη όπου το 100%, όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κάτω από το όριο, και Άρτα, Καλαμάτα και Βόλος όπου το 97-98% όσων ελέγχθηκαν ήταν κάτω από το όριο. Οι πόλεις με τα χειρότερα ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν: Κατερίνη, Αθήνα και Φλώρινα με ποσοστά 43,5%, 38,5% και 34,5% αντίστοιχα. Ποσοστό ~ 3 φορές μεγαλύτερο από το Μ.Ο. της χώρας.